Antalet varsel steg i oktober enligt Arbetsförmedlingens statistik. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler varsel i oktober: ”Något håller på att hända”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten fortsätter att minska, men fler varslades om uppsägning under oktober.

– Det är en indikation på att någonting håller på att hända, säger Arbetsförmedlingens enhetschef Anders Ljungberg till Ekot.

Den höga inflationen och en vikande konjunktur sätter prägel på den svenska ekonomin. Nu återspeglas detta även i hur arbetsmarknaden utvecklas.

I oktober varslades nästan 5000 personer om uppsägning vilket kan jämföras med omkring 2000 personer per månad under perioden januari till september, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

”En indikation”

Varslen behöver dock inte betyda att det blir lika många som sägs upp i slutändan. Framför allt är det företag inom handeln och industrin som varslar om uppsägning.

– Det är en indikation på att någonting håller på att hända, det är en högre siffra än tidigare, säger Arbetsförmedlingens enhetschef Anders Ljungberg till Ekot.

Han menar att de höga kostnaderna påverkar hushållen och konsumtionsviljan vilket i sin tur nu verkar påverka arbetsmarknaden.

Arbetslösheten minskade

Samtidigt minskade arbetslösheten i oktober, men minskningen sker i långsammare takt än tidigare.

Totalt var ungefär 333 000 personer inskrivna som arbetslösa under oktober, vilket är en minskning med 45 000 sedan i fjol vid samma tidpunkt. Andelen arbetslösa ligger på 6,6 procent, jämfört med 7,3 procent i oktober i fjol, visar Arbetsförmedlingens siffror. ’

Anders Ljungberg säger till Ekot att myndighetens bedömning är att arbetslösheten kommer att öka i en något snabbare takt under andra kvartalet 2023, men att man kommer att behöva följa siffrorna noggrant för att se hur utvecklingen blir.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson är oroad över utvecklingen. På Twitter skriver han:

”I oktober varslades nästan 5000 personer om uppsägning i Sverige. Läget är tufft. Både arbetslöshet och inflation måste bekämpas. Goda tider slarvades bort. Nu börjar arbetet för att fler långsiktigt ska komma i arbete och fler ska lyftas från utanförskap. Där ligger vårt fokus”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.