Under mellandagarna kastade ett 30-tal ungdomar smällare och sköt raketer i stadsdelen Kronogården i Trollhättan, bland annat riktat mot polisen.
– De skjuter hejvilt. När blåljuspersonal kommer dit så beskjuts de, vilket innebär att vårt arbete försvåras, sade Hans Lippens, presstalesperson vid polisen till SVT Nyheter Väst.
I fredags besköt en grupp ungdomar i Kristianstad räddningstjänsten under utryckning med raketer. De fick avbryta sitt arbete med att släcka en containerbrand och när polisen sedan anlände till platsen blev även de beskjutna med fyrverkerier.
Under natten mot söndag fick en polisbil i Stenungsund en raket avfyrad mot sig och efterföljande dygn avfyrades en raket mot en polis i Uppsala från en förbipasserande bil.
”Hot mot demokratin”
Polisförbundets ordförande Lena Nitz ser allvarligt på de senaste dagarnas händelser.
– Jag anser att det är ett hot mot demokratin när man angriper dem som ska skydda och hjälpa andra. Förutom att leda till skador riskerar attackerna också att förhindra och försena hjälpinsatser.
Hur ofta polisen angrips med fyrverkerier och pyroteknik finns ingen exakt statistik på.
Men när polisförbundet 2017 själva genomförde en undersökning bland sina medlemmar uppgav 40 procent av de svarande att de någon gång under de senaste två åren utsatts för hot och våld – i eller utanför tjänsten.
Av dessa svarade i sin tur 26 procent att de vid något tillfälle blivit angripna med fyrverkerier eller pyroteknik.
Kan man verkligen dra det så långt som att kalla fyrverkeriattackerna ett hot mot demokratin?
– Ja det tycker jag. Om du angriper den som är utsänd att hjälpa då angriper du även rättstaten, säger Lena Nitz.
Särskilt tillstånd för raketer
Från och med juni 2019 kommer särskilt tillstånd från kommunen krävas för att få skjuta raketer med styrpinnar. Om lagändringen kommer påverka polisens arbetsmiljö återstår dock att se.
– Jag välkomnar en regelskärpning och att tillgången till pyroteknik skärps. Men kommer det att lösa problemet, jag vet inte. Det är ju inte förrän lagstiftningen är i bruk som man ser vilken effekt den verkligen får, säger Lena Nitz