Under det senaste dygnet har över 30.000 gjort SVT:s bredbandstest, och historier om problem och besvikna kunder strömmar in. En av dem som hört av sig till oss är Patrik Falk.
Familjen falk bor i Bomhus, ett villaområde 6 km söder om Gävle. Bredband har de via ADSL, gamla kopparledningar från 50-talet, men det går trögt och familjens två tonåringar klagar ofta över dålig uppkoppling och svårigheter att bland annat lämna in skolarbeten. Pappa Patrik vill men kan inte jobba hemifrån.
”Blev lätt chockad”
I höstas tog han kontakt med Telia och frågade vad det skulle kosta att få fiber in till huset, han visste att det fanns fiber draget i gatan knappt 400 meter från deras hus.
– Jag fick en offert av Telia, det var mycket seriöst men priset var 371.000 kronor.
Patrik blev lätt chockad av det höga priset och tackade nej till erbjudandet.
– Jag hade trott att det skulle kosta cirka 16.000 kronor.
Henrik Forsell som är säljare av fiber på Telia bekräftar den höga prislappen.
– Det är mycket dyrt att ansluta en villa. Det kostar drygt 1.000 kronor meter att gräva och återställa och är det 400 meter att dra fiber så kan det bli närmare 400.000 kronor.
Villor kommer i kläm
Just villor kommer i kläm när man nu bygger ut bredband i hela Sverige. Landsbygden har ett stöd på drygt 3 miljarder och i städerna är det ofta bra uppkoplling men i villaområden finns det inga subventioner. Det enda man kan göra är att gå ihop flera villaägare och därmed få ner priset, något som Patrik Falk i Gävle nu ska göra.
Men han förstår att det kan bli svårt att övertyga grannarna.
– Vi är nog de som kommer att få bredband sist, säger Patrik innan han konstaterar lite uppgivet:
– Jag har levt med dålig uppkoppling sen vi flyttade och får väl fortsätta med det.
Fakta
Har du gjort SVT:s bredbandstest?
Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.