Flera regioner larmar om ansträngd coronatestning

Uppdaterad
Publicerad

Det beskrivs som ett av de viktigaste verktygen för att hindra spridningen av coronaviruset. Att testa, smittspåra och på så vis stoppa virusets framfart. Men nu uppger flera regioner att testkapaciteten är ansträngd.

– Vi är inte nöjda med att det nu slår i taket. Det finns kapacitet på nationell nivå och alla regioner jobbar med att öka förmågan, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

SVT har gått igenom Länsstyrelsernas rapporter från den senaste veckan och där framgår det att flera regioner på ett eller annat sätt har problem med testningen.

”Det är i nuläget svårt att klara av den ökade efterfrågan på tester. Systemet för självprovtagning och smittspårning under hård belastning” skriver Länsstyrelsen i Skåne.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Risk för lång väntan

Länsstyrelsen i Jämtland skriver i sin rapport att de har en ”ojämn kapacitet” för att klara testningen i hela regionen. Gävleborg att det kan bli långa svarstider när trycket är högt och Gotland att de får vänta länge på att få svar från laboratoriet vid Karolinska som de skickar sina prover till.

Region Stockholm beskriver i ett pressmeddelande behovet av testning som enormt och ökande. I fyra dagar har möjligheten att beställa hemtest varit pausad eftersom laboratorierna redan hade 17 000 prover i kö som behövde analyseras.

I dag öppnade de den möjligheten igen men med begränsningar.

– Det har införts ett tak för hur många hemtester som kan beställas per dag för att säkra tillgången för bland andra patienter och medarbetare i vård och omsorg, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm.

Efterlyser samordning

Flera regioner efterfrågar också större samordning. Länsstyrelsen i Jönköping skriver att det finns ”ett stort behov av utvidgad nationell analyskapacitet inför vinterns förkylnings-/covid-/influensa-säsong”.

– Det är regionerna som ansvarar för testningen. Vi har en dialog med dem för att se hur vi från Folkhälsomyndigheten kan bistå med statligt upphandlade aktörer i de regioner som önskar det, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Nu uppmanar de allmänheten att följa regionernas rekommendationer för testning.

– Det är viktigt att alla testar sig på ett ansvarsfullt sätt. Testa dig vid symptom men inte annars, förutom om du är del i smittspårning eller liknande, säger Karin Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet