• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I Uppsala tog badgäster upp en man ur vattnet vid en badplats vid 15.30-tiden på lördagen. Han fördes sedan med ambulans till sjukhus. Foto: Utryckning Uppsala

Flera till sjukhus efter en rad drunkningslarm

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen avled tre personer i drunkningsolyckor – och flera larm har fortsatt komma in under söndagen. Hittills i juli har flera personer avlidit efter drunkningsolyckor. Svenska livräddningssällskapet (SLS) oroar sig för en corona-effekt.

– Vi ser redan flera barn som har drunknat i år, säger Tina Heiker Hult vid livräddningssällskapet i Göteborg.

En ambulanshelikopter har på söndagen landat på Bohus-Malmön i Sotenäs kommun efter ett drunkningstillbud. SOS alarm fick in larmet strax före klockan 13. Det rör sig om en vuxen person, med oklart skadeläge, som räddats ur vattnet och förts till sjukhus.

Vid lunchtid larmades räddningstjänsten till badplatsen Malmön i Köpings kommun. En man som legat i vattnet har förts till sjukhus. Skadeläget för honom är i nuläget oklart.

I Strömsund i Jämtland fördes en person till sjukhus efter att ha hjälpts upp ur vattnet av allmänheten. Skadeläget är ännu oklart.

Tre döda i drunkningsolyckor i helgen

En kvinna fördes till sjukhus efter ett drunkningslarm i Katrineholm vid lunchtid på lördagen. Privatpersoner tog upp henne ur vattnet och gav hjärt- och lungräddning.

Sent på lördagsskvällen bekräftade polisen att kvinnan dött, rapporterar Aftonbladet.

I Uppsala tog badgäster upp en man ur vattnet vid en badplats vid 15.30-tiden. Även han fördes med ambulans till sjukhus, men bekräftades senare avliden.

Och under lördagskvällen hittades ytterligare en livlös man vid en badplats. Han bekräftades senare avliden. 

En man i 25-årsåldern vårdas på intensiven efter att ha slagit i huvudet när han dök från en brygga vid Köpingsbadet i Köpingsvik i Borgholms kommun.

I Göteborg hittades på eftermiddagen en mindre fritidsbåt med motorn i gång. Helikopter, dykare och båtar har deltagit i sökandet efter någon som befaras ha fallit i vattnet. Det har också varit varit flera andra drunkningslarm på andra håll i landet – men där har personerna hittats oskadda på land.

Flera döda efter olyckor i juli

Enligt livräddningssällskapets senaste statistik har i år 49 personer omkommit i drunkningsolyckor, fram till juni. Även i juli har flera människor omkommit, bland annat ett barn som drunknade i Letälven i Degerfors för drygt två veckor sedan. Och för en vecka sedan avled en äldre man efter en drunkningsolycka vid Borrby strand i Simrishamn.

– Juli brukar vara värre än andra månader, konstaterar Tina Heiker Hult, verksamhetschef vid Svenska livräddningssällskapet i Göteborg.

Har varnat inför sommaren

Under pandemin och inför den här sommaren har livräddningssällskapet varnat för att stängda simhallar riskerar att leda till fler drunkningsolyckor än tidigare. Det eftersom färre barn får möjlighet att lära sig simma och vuxna inte kan träna sina kunskaper.

– Vi ser redan flera barn som har drunknat i år, och det är en människa för mycket varje gång någon drunknar, säger Tina Heiker Hult.

– Det är en färskvara med simning, har man en gång kunnat simma 200 meter betyder det inte att man fortfarande kan det om man inte har möjlighet att testa. Det är en säkerhetsrisk att gå i vattnet om man inte är väl förberedd, säger Tina Heiker Hult.

Vad är viktigast för att att undvika olyckor?

– Vi har en fantastisk sommar, så bada gärna, men vi måste använda huvudet och vara kloka när vi badar. Prata med barnen och ungdomarna om att inte hetsa varandra, och använd flytväst när ni är ute med båten så att ni kommer tillbaka hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.