Flygbolaget ställde om till ambulansflyg – kunde återanställa 95 procent av de permitterade

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin innebar ett dråpslag för flygbranschen med permitteringar och konkurser som följd. Men det finns företag som klarade att ställa om. Svenskt industriflyg byggde om transportplan till sjukvårdsplan med lång räckvidd och flyger nu bland annat svårt covid-sjuka över hela världen.

Före pandemin arbetade Svenskt industriflyg med industritransporter samt som passagerarflyg för näringslivet och myndigheter. Pandemin drog undan mattan för den verksamheten och personalstyrkan skars ned kraftigt. Efter omställningen till sjukvårdstransporter har bolaget kunnat återanställa 95 procent av den permitterade personalen.

Företagets vd Brian Liddle minns en händelse som påverkade honom att genomföra omställningen.

Coronapandemin

– Vi fick sticka iväg med ett läkarteam för att hämta en liten flicka som behövde hjälp. Vi var med och fick se när läkarna räddade hennes liv. Det gjorde djupt intryck på mig.

”Knäckt koden för en lång räckvidd”

I omställningen har flygbolaget tagit hjälp av läkaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh som har varit involverad som strategisk rådgivare.

– Det unika här är att man knäckt koden för att skapa ett ambulansflyg med väldigt lång räckvidd. I en kris tvingas man tänka utanför det normala och vara innovativ och i det här fallet har det resulterat i något där Sverige får vara världsledande.

Sjukvårdsplanen transporterar exempelvis patienter som är skottskadade eller som nu under pandemin drabbats av covid-19 och behöver respiratorvård under transporten. Planen kan hålla sig i luften i upp till 12 timmar.

Naturligt ställa om

Brian Liddle säger att det föll sig naturligt för personalen att ställa om.

– Mina kollegor är utpräglade servicemänniskor. Därför har det här landat väldigt bra.

Följ med i det särskilt utrustade planet och hör ett par av nyckelpersonerna om omställningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet