Under pandemiåret 2020 minskade det totala antalet passagerare på svenska flygplatser till 5,6 miljoner, från 22,4 miljoner året före. Sedan dess har vi börjat flyga mer igen.
På Swedavias tio flygplatser var siffrorna för utrikesresandet uppe i 83 procent av 2019 års nivåer under oktober 2022. Inrikesflygandet ökade inte lika mycket, utan låg på 67 procent jämfört med samma period 2019.
– Det kan bero på att man har ändrat resvanor och resmönster. Företagen kanske har fått fler tekniska verktyg, digitala mötestjänster och liknande, säger Simon Posluk, chef för hållbar utveckling inom sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.
Klimatmedvetenhet kan spela in
Men flygandet hade börjat minska redan åren före pandemin. 2018 syntes en minskning i inrikestrafiken, och 2019 minskade både utrikes- och inrikestrafik i jämförelse med åren innan.
Under båda dessa år debatterades flygets klimatpåverkan flitigt och flygskam blev ett etablerat begrepp. Men i Transportstyrelsens passagerarprognos finns inte klimatoro med som skäl till minskat flygande – tvärtom bedömer myndigheten att flygandet på sikt kommer att öka igen de kommande åren, särskilt utrikesresandet.
– Huruvida människors oro för klimatet har bidragit till de här nedgångarna är svårt att verifiera och sätta en siffra på, men klimatet är en väldigt viktig fråga och många tänker sig nog för både en och två gånger. Så det kan vara så att det har påverkat, säger Simon Posluk.