Flytt till Rinkeby inställd för Diskrimineringsombudsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten DO, Diskrimineringsombudsmannen, ska inte längre tvingas att flytta till Rinkeby eller Tensta. I stället ska myndigheten nu leta lokaler i andra områden utanför innerstaden. Men ändringen väcker kritik.

De nya kraven beror på att flytten skulle kosta för mycket, och att de planerade nya lokalerna är inte tillräckligt tillgängliga för allmänheten, visar en slutrapport om omlokaliseringen säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP):

– Det blev väldigt tydligt i den att det enda alternativ som fanns det var dels dyrt och dels så levde det inte upp till kravet på tillgänglighet, de krav som offentliga lokaler ska ha, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till SVT.

Fanns det ingen annan lokal i hela Tensta Rinkeby som kunde komma på fråga?

– Inte som lever upp till de krav som myndigheters offentliga lokaler ska leva upp till.

Har klagat över flytten

Företrädare för myndigheten har tidigare klagat på att det skulle vara för svårt att rekrytera personal om de tvingades flytta ut, och att det skulle leda till stor personalomsättning. Men det har inte med saken att göra, enligt ministern.

– Nej, tvärtom så förstår myndigheten i den dialogen som jag har haft med dem att det är viktigt att de flyttar, och att det är viktigt att flytten blir kostnadseffektiv.

I stället har direktiven nu ändrats till att myndigheten ska flytta till nya lokaler utanför Stockholms innerstad.

”Djupt problematiskt”

Men före detta integrationsministern, folkpartisten Erik Ullenhag (FP) är kritisk.

– Jag tror tyvärr att man har lyssnat på myndigheten i första hand. Det trista när man gör det är att man samtidigt säger till Tensta- och Rinkebyborna att just den stadsdelen är det inget bra att ha en myndighet i. Och det är djupt problematiskt för det gör att man ökar ett läge där man stigmatiserar en sån här stadsdel i stället för tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.