Andrew Harper, chef för UNHCR i Jordanien. Foto: SVT

FN:s flyktingorgan: Gör som Sverige!

Uppdaterad
Publicerad

I valkampanjen driver Sverigedemokraterna linjen att det är bättre att hjälpa flyktingarna från Syrien på plats än att ta emot en del av dem i Sverige. Men vad säger de som är ansvariga för flyktinghjälpen i konfliktområdet?

Sverigedemokraterna vill öka Sveriges bidrag till FN:s flyktingorgan UNHCR med en miljard kronor och samtidigt minska invandringen med 90 procent. Enligt partiet är det ett effektivare sätt att använda pengarna eftersom man på det sättet kan hjälpa flera människor. Ledande Sverigedemokrater säger till och med att det är SD är det parti som har den mest humana flyktingpolitiken.

Omfattande ekonomiskt stöd

Frågan är om man kan sätta flyktingmottagning i Sverige i motsättning till att hjälpa flyktingarna i närområdet.

Val 2014

Enligt Andrew Harper, som är chef för UNHCR i Jordanien, behövs båda sätten att hjälpa flyktingarna från Syrien. Behovet av stöd är stort, inte minst ekonomiskt.

– Vi behöver omfattande ekonomiskt stöd till Jordanien och till UNHCR och dess systerorganisationer så att flyktingarna kan få nödhjälp medan de är i Jordanien. Libanon och Irak, säger han till SVT. 

”Gör som Sverige!”

Andrew Harper understryker att flyktingar från Syrien som befinner sig i Jordanien, Irak och Libanon kan få nödhjälp men han talar även om dem som lyckats ta sig till Europa.

– Men de syrier som gjort den farliga resan till Europa måste få skydd och stöd tills de kan återvända hem.      

Andrew Harper berömmer Sverige för dess flyktingmottagning.

– Sverige har varit en framträdande förkämpe för flyktingarna. På många sätt har Sverige gjort mer än något annat land. Vi vill säga till Europas övriga länder: ”Gör som Sverige. Ge det skydd som behövs tills vi kan finna en lösning på krisen i Syrien!”, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet