FOI om forumen: ”Finns en fascination över våldsdåd”

Uppdaterad
Publicerad

Globala chattforum har blivit en del av ungdomars vardag, en plats att hitta likasinnade över hela världen för att diskutera, inspirera och bygga nätverk. Men det finns också baksidor där våldsdåd och massmord glorifieras i slutna digitala rum – där kontroll saknas.

– Jag tycker att man kan lägga ett större ansvar på plattformarna om vad för innehåll de ska ha, säger Lisa Kaati på Totalförsvarets forskningsinstitut.

På olika digitala forum har den misstänkta 16-åringen pratat och delat filmer med den 15-åring som dömts för att ha knivhuggit en lärare på en skola i Eslöv.

I förhöret om knivattacken beskriver 15-åringen den nu misstänkta 16-åringen som ett moraliskt stöd och när han tillfrågas om vilken del 16-åringen haft i Eslöv-dådet konstaterar han: ”Vi är som blodsbröder och delar allt tillsammans.”

De lärde känna varandra genom online-spel, därefter kommunicerade de på Skype, men kontakten ströps av 16-åringens mamma efter att hon hört dem svära och använda grovt spårk. Kort därefter gick de över till forumen Discord och Twitch.

Fascination för våldsdåd

Enligt förundersökningsprotokollet från dådet i Eslöv hade de båda ungdomarna diskuterat skolskjutningar, vilka vapen som användes och olika motiv. De delade videos som de synkade ihop med musik. Filmer där personer begick massmord – riktiga filmer, inte dokumentärer, konstaterar 16-åringen i förhöret. De brukade även skämta om nazism och rasism, berättar 16-åringen.

Lisa Kaati, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, har studerat våldsbejakande extremism på internet. Hon säger att de forum som växt fram har en minimal moderering.

– Många av de här forumen kännetecknas av att det finns en väldigt utbredd kultur där det finns en fascination över våldsdåd, där man delar filmer på tidigare våldsdåd och uppmuntrar varandra till att begå våldsdåd, men man hyllar också tidigare våldsverkare, säger Lisa Kaati.

Polisens metoder kan behöva anpassas

För att upptäcka potentiella gärningspersoner måste det brottsförebyggande arbetet också förändras. Polisen och säkerhetspolisens metoder behöver anpassas efter den digitala världen, menar Lisa Kaati.

– Vi behöver titta på samma riskfaktorer som man tittar på i den fysiska världen, till exempel att man har en fascination över massmördare eller våldsverkare, att man poserar med vapen, men även olika beteenden. Till exempel att man blir mer energisk när man beslutat att genomföra ett våldsdåd, i den digitala världen kan det visa sig genom att man skriver fler inlägg till exemepel.

Vilket hot utgör den här typen av gärningsmän?

– Det som gör det svårt är att de agerar ensamma vilket gör det svårt att upptäcka. Man måste tänka bredare för att upptäcka den här typen av gärningsmän, dels behöver vi kanske vara mer på internet men också se på andra riskfaktorer som börjar redan i skolan. Exempelvis utanförskap är en väldigt stark faktor till varför de begår den här typen av våldsdåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.