Snart ett dygn har gått sedan mordet på Ing-Marie Wieselgren, som enligt åklagaren ska ha varit målet för knivattacken.
- Det går nästan inte att fatta, det är helt fruktansvärt, säger Almedalsbesökaren Ingela Stensson till SVT Nyheter.
Almedalsveckan är tillbaka i Visby efter två års digitala arrangemang. SVT är på plats och bevakar de politiska utspelen.
Almedalsveckan är tillbaka i Visby efter två års digitala arrangemang. SVT är på plats och bevakar de politiska utspelen.
Snart ett dygn har gått sedan mordet på Ing-Marie Wieselgren, som enligt åklagaren ska ha varit målet för knivattacken.
- Det går nästan inte att fatta, det är helt fruktansvärt, säger Almedalsbesökaren Ingela Stensson till SVT Nyheter.
Efter den tysta minuten klev Stenevi av scenen och Per Bolund började tala. Han inledde med att prata om våldet mot kvinnor, det gemensamma arbete som gjorts i riksdagen och 40-punktsprogrammet som MP lagt fram tillsammans med Socialdemokraterna.
- Ingen kvinna ska falla offer för mäns våld. Mäns våld mot kvinnor måste få bli en valfråga i årets val, säger Bolund.
Därefter nämner han det ryska anfallskriget i Ukraina, hur det påverkar vardagen för människors liv och plånböcker även i Sverige.
- Vi i Miljöpartiet går till val på att ytterligare fortsätta förstärka välfärden, att ge fler anställda och bättre arbetsvillkor till de som har slitit hårt i vården, att få en skola utan vinstjakt där pengarna går till elever och inte till utdelning till aktieägare.
Miljöpartiet vill att Sverige ska vara "ett fossilfritt land" senast 2030 och går även till val på att investera 100 miljarder per år under det kommande årtiondet för "den gröna omställningen", som bland annat ska gå till utbyggnaden av sol-, vind- och vätgas och nya industrier. Ett annat vallöfte är att bygga ut den havsbaserade vindkraften med minst 150 terrawattimmar.
- Den gröna rörelse som vi står för den här tidens viktiga lösningar. Vi vet att vill vi ha en välfärd som fungerar även i framtiden måste vi svara upp mot vår tids största kriser: miljö- och klimathoten.
Bolund säger vidare att MP vill rikta insatserna "till de som behöver det allra mest".
- Och dessutom göra det på ett sätt som inte förstör vårt framtida klimat. Den ensamstående sjuksköterskan som har fått dyrare sjukkostnader ska kunna handla billigare mat genom den sänkta matmoms som vi vill se. Den som bor på landsbygden ska få sänkt skatt för att ha råd att leva, även när kostnaderna ökar och i framtiden kunna ta elbilen till jobbet till en rimlig kostnad.
- För, som vi säger, det går att stödja hushållen utan att förstöra klimatet, och utan att stödja Putin.
Miljöpartiets språkrör klev på onsdagen upp på Almedalens scen tillsammans.
- I går skedde ett ohyggligt våldsdåd här i Visby, när en man högg ner en kvinna mitt på öppen gata. För oss alla är det här en sorgens morgon. För Ing-Marie Wieselgrens anhöriga och nära och kära så är det här också första morgonen utan henne, säger Märta Stenevi.
- Den senaste tiden är det så många som tagits ifrån oss för tidigt. Alla de kvinnor som har mördats av män som har stått dem nära, det är sönerna som har dödats i gängens skjutningar och det är alla de som har fallit offer för extremismens besinningslösa våld.
Och det dödliga våldet tystar, fortsätter Stenevi.
- Men i en demokrati, där din röst är din rätt, där ska ingen få skrämma oss till tystnad.
- Det är också det som Almedalen faktiskt handlar om. Den svenska demokratins yttersta symbol för det fria samtalets kraft, och det är någonting som vi ska värna varje dag, även tunga dagar som denna, säger Per Bolund.
Därefter tog språkrören initiativ till en tyst minut "för alla de som har fallit offer för det dödliga våldet och för Ing-Marie Wieselgren".
Klockan 11 håller Miljöpartiet tal i Almedalen. Språkrören inledde tillsammans med en tyst minut och därefter började Per Bolund sitt tal. Han är sist ut av partiföreträdarna detta valår. Se talet ovan eller i efterhand på SVT Play.
Kommentar efteråt av Amanda Sokolnicki, politisk redaktör Dagens Nyheter, och Leonidas Aretakis, chefredaktör Flamman samt analys av SVT:s inrikespoltiska kommentator Elisabeth Marmorstein.
Blommor har lagts ner och marschaller tänts och slocknat på Donners plats mitt i Visby innerstad där Ing-Marie Wieselgren, överläkare och psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner (SKR), knivhöggs till döds under Almedalsveckan.
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson säger att gårdagens knivmord kommer att vara det bestående intrycket av den här Almedalsveckan.
- Jag har bevakat Almedalen i 30 år och händelse av det här slaget har aldrig inträffat förut och man märker tydligt att den påverkar alla som är här, både politiker, sommargäster, journalister, debattörer - alla är omskakade av att det här kunde ske.
Knutson beskriver evenemanget som en arena för politiska samtal, debatter, demokrati och öppenhet.
- När en sån här sak inträffar mitt i hjärtat av Almedalen på Donners plats, där det också alltid är oerhört mycket människor, så får det naturligtvis stora konsekvenser. Det har skapat oro, otrygghet, samtidigt som alla beklagar den här djupt tragiska händelsen.
- Jag tror det kan leda till att man ytterligare ökar polisnärvaron. Däremot tror jag inte att öppenheten kommer att påverkas för i så fall tror jag att det är lika bra att lägga ner.
Vid klockan 9.15 inleddes pressträffen med MP-språkrören. Och den blev inte alls som man planerat.
I stället för att presentera en politisk nyhet pratade Märta Stenevi och Per Bolund om känslorna och förstämningen i Almedalen efter gården, då Ing-Marie Wieselgren knivmördades mitt i Visby,
- Våldet hotar det öppna samhället, säger Stenevi.
- Men där har vi också en förvissning om att vi aldrig får låta våldet tysta demokratin, säger Bolund.
Bolund kommer ändå att hålla talet klockan 11 som planerat.
- Men innan talet kommer vi att ha en tyst minut för Ing-Marie Wieselgren och vi hoppas att alla som vill dela sorgen med oss och minnas hennes gärning kommer att känna sig välkomna att delta i det, säger han.
Stenevi säger vidare att MP naturligtvis kommer att följa de säkerhetsrekommendationer och bedömningar som polisen gör.
- Men vi måste stå upp för och värna det öppna samhälle som Almedalsveckan är en symbol för.
- Vi kommer också att prata om de stora ödesfrågorna som vi också står inför. De måste vi också kunna lyfta och fortsätta att samtala om, säger Per Bolund.