Folkhälsomyndigheten har i en enkät låtit landets 11-, 13, och 15-åringar svara på olika frågor om sin hälsa. Maria Corell är utredare på Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT/TT/Anders Wiklund

Folkhälsomyndigheten: Elever rör sig för lite

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skolelever dricker mindre läsk och äter mindre godis än tidigare. Men samtidigt rör de sig för lite. Det visar Folkhälsomyndighetens nya rapport.

– När det gäller den fysiska aktiviteten är det bekymmersamt, säger utredaren Maria Corell.

Myndigheten har i en enkät låtit landets 11-, 13- och 15-åringar svara på olika frågor om sin hälsa. Resultatet visar bland annat att bara 14 procent av eleverna rör sig minst en timme om dagen, vilket är Världshälsoorganisationens rekommendation. Dessutom rör sig flickor mindre än pojkar.

– När det gäller den fysiska aktiviteten är det bekymmersamt. Vi ser att den fysiska aktiviteten har varit låg och den har inte förändrats under 2000-talet, säger Maria Corell, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Socioekonomisk bakgrund påverkar

Undersökningen visar också att elevernas socioekonomiska bakgrund påverkar i vilken utsträckning de rör på sig.

– Det är vanligare att barn i familjer med högre socioekonomisk status tränar än de med låg socioekonomisk status, säger Maria Corell.

Samtidigt visar Folkhälsomyndighetens undersökning att utvecklingen går åt det mer hälsosammare hållet i flera aspekter.

– Vi ser att det är färre 15-åringar som dricker sig berusade och vi ser att det är färre som provar att röka cigaretter.

Mindre godis och läsk

Samtidigt har också elevernas matvanor förbättras.

– Det är färre som äter godis eller dricker läsk dagligen, säger Maria Corell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.