Ahmed Abdirahman: ”Vi har varnat om det här” Foto: Henrik Norrsell/SVT

Folkhälsomyndigheten kritiseras när utrikesfödda halkar efter i vaccineringen: ”Detta har vi varnat om”

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen mot covid-19 går nu allt snabbare och fas fyra har inletts i flera regioner. Samtidigt är vaccinationsgraden bland vissa utrikesfödda fortsatt mycket låg. Nu kommer kritik om att Folkhälsomyndigheten gjort för lite för att nå hela befolkningen med vaccin.

- Det här är inte något som förvånar oss, det här är något vi varnat om, säger Ahmed Abdirahman, grundare av stiftelsen The Global Village.

Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten så finns det stora skillnader i hur många av de äldre i Sverige som har vaccinerats. Utlandsfödda över 80 år är vaccinerade i mycket lägre grad än personer i samma ålder som är födda i Sverige. Lägst är vaccinationsgraden bland personer födda i Afrika, Mellanöstern, Sydamerika och Asien, och skillnaderna syns även i de lägre åldersgrupperna.

Enligt Ahmed Abdirahman borde Folkhälsomyndigheten ha gjort mer för att förhindra dessa skillnader, genom att tidigt kartlägga vilka utmaningar som skulle kunna finnas.

– Det man hade behövt göra i ett tidigare skede är att ringa människor, göra opinionsundersökningar för att försöka förstå, vad är människor oroliga för, hur många är villiga att ta vaccinet?

Lägre förtroende för FHM

The Global Village har tillsammans med Novus gjort en undersökning som visar att förtroendet för Folkhälsomyndigheten och sjukvården är lägre i socioekonomiskt utsatta områden än bland övriga befolkningen, vilket enligt Ahmed Abdirahman borde vara en indikator på att man behöver jobba på alternativa sätt för att nå ut med informationen om vaccinet.

– Man hade behövt fokusera på de målgrupper som man haft svårt att nå från tidigare erfarenheter av vaccinering, säger han.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell så är det allvarligt att vissa grupper ligger långt bakom i vaccinationen, men något svar på varför det ser ut så har de ännu inte.

– Vi har inte undersökt den frågan i någon detalj ännu, så än så länge kan vi bara spekulera. Det kan vara många olika orsaker. Vi vet ju att det finns mycket informationsmaterial så det är ju helt uppenbart inte bara en enkel kommunikationsfråga, utan det finns säkert många fler bottnar, säger han.

Tegnell: Signal till oss alla

Enligt Anders Tegnell jobbar Folkhälsomyndigheten nu tillsammans med andra myndigheter för att ta fram underlag som ska hjälpa dem förstå vad det är som gör att vissa avstår från vaccinet i högre utsträckning än andra.

På frågan om de hade kunnat göra något annorlunda för att förekomma problemet svarar Tegnell att man har uppmärksammat regionerna på att det kommer krävas extra insatser för att nå vissa grupper.

– Vi har gjort mycket, många har gjort mycket. Men vi måste ju också se om det vi gör räcker, och det här är väl en signal till oss alla som jobbar med dessa frågor att, nej det räcker inte, säger Anders Tegnell.

Vaccinationsgrad utifrån födelseland

Andel i befolkningen över 80 år, som har fått minst en dos vaccin, per födelseland, 21 april 2021.

Sverige: 91 %

Övriga Norden: 85 %

Nordamerika: 81 %

EU28 utom Norden: 77%

Europa utom EU28: 66 %

Asien: 66 %

Mellanöstern: 62 %

Sydamerika: 62 %

Nordafrika: 59 %

Övriga Afrika: 44 %

Andel i befolkningen 65–79 år, som har fått minst en dos vaccin, per födelseland, 21 april 2021.

Sverige: 41 %

Övriga Norden: 34 %

Nordamerika: 28 %

EU28 utom Norden: 24 %

Europa utom EU28: 22 %

Asien: 19 %

Mellanöstern: 19 %

Sydamerika: 18 %

Nordafrika: 17 %

Övriga Afrika: 16 %

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.