Foto: Isabell Höjman/TT

Folkhälsomyndigheten: Smittspridningen av influensa ökar

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen för luftvägsinfektioner orsakade av virus pågår för fullt i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndigheten ser man just nu en uppgång för influensa, men uppger samtidigt att spridningen av covid-19 är oväntat låg.

– Det var inte riktigt vad vi förväntade oss, säger biträdande statsepidemiolog, Erik Sturegård, till SVT Nyheter.

Säsongen för luftvägsinfektioner orsakade av virus är i full gång, samtidigt som sportlovsveckorna nu avlöser varandra.

– Vi ser att smittspridningen av influensa är på väg upp , säger biträdande statsepidemiolog, Erik Sturegård till SVT Nyheter.

Influensafallen ökar

Han uppger att det i stort rör sig om typen influensa-A som dominerar, och att den senaste statistiken visar en ökning av fall runt om i landet.

– Smittspridningen är på en medelhög nivå just nu och vi ser att det ökar så det är just nu svårt att säga hur hög toppen i smittspridningen blir.

Samtidigt ser folkhälsomyndigheten också en ökning av konstaterade fall av RS-virus, men betonar att det fortfarande är på en relativt låg nivå jämförts med andra år.

– Vi tror att den förhållandevis låga nivå av RS-virus vi ser nu kan bero på att vi i år fick en sen start av smittspridning jämfört med tidigare säsonger, Säger Erik Sturegård.

Oväntat låg nivå

När det gäller covidläget uppger Folkhälsomyndigheten att de ser en oväntat låg spridning sett till tidigare års jämförbara nivåer.

– Covid har legat stabilt under hela hösten och vi har inte sett någon tydlig topp sedan i augusti. Det var inte riktigt vad vi förväntade oss och de senaste veckorna har vi faktiskt sett en nedgång i spridningen.

Erik Sturegård uppger att det kan bero på de typer av smittan som för tillfället dominerar.

– Just nu verkar vi inte ha en variant av SARS-CoV-2 som både smiter undan vårt immunförsvar och har stor spridningsbenägenhet. Det tillsammans med en hög vaccinationsgrad gör att vi just nu har ett gynnsamt läge.

Vinterkräksjukan

Även om Folkhälsomyndigheten i stort beskriver läget som kontrollerat finns det en säsongsmitta där utvecklingen är högst osäker. Det handlar om vinterkräksjukan.

– Även där har vi ett läge där det bromsat upp de senaste veckorna, men vi skulle inte bli förvånade om det tar fart igen.

När kan vi säga att vi har nått smittotoppen för denna säsong?

– Vi har fortsatt ett läge där spridningen kan ta fart för de olika infektionerna. Förhoppningsvis ser vi toppen nu under februari, men det kan fortsätta en bit in i mars också, säger Erik Sturegård.

Se expertens svar om vad som är sant och falskt om immunförsvaret i klippet ovan.

En delad bild där den första delen visar en kvinna liggande i en säng med en röd tröja, täckt med täcke och håller en näsduk mot näsan. Ett nattduksbord bredvid henne har medicin, nässpray och termometer. Den andra delen visar en person i formell klädsel med ansiktet dolt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjälper intag av C-vitamin mot förkylning? Det svarar Sara Mangsbo, professor i immunterapi på Uppsala Universitet, i klippet. Foto: TT/Anton Soggiu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.