Stockholm får räkna med att det kommer betydligt fel fall de närmsta dagarna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Bildbyrån

Folkhälsomyndigheten: Undvik att resa inom Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte längre bara utlandsresor som ska undvikas. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten svenskarna att även begränsa sina resor inom landet – i synnerhet till och från storstäderna.

– Det är bra att vi kan hålla spridningen i olika takt i landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Tio personer har dött och nästan 1400 har nu konstaterats smittade av Covid-19 i Sverige. Av dem har totalt 35 personer intensivvårdats, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det är uppenbart i vi har en samhällsspridning i Sverige. I Stockholm får vi räkna med att det kommer betydligt fler fall de närmsta dagarna, säger han under en presskonferens på torsdagen.

Coronapandemin

För att undvika att viruset sprids till delar av Sverige som är mindre drabbade bör även inrikesresorna begränsas, säger Anders Tegnell, i synnerhet till och från de stora städerna.

– Det är stor skillnad mellan Stockholm och övriga Sverige. Både att resa till och från en storstadsregion kan innebära smittspridning. Det är bra att vi kan hålla spridningen i olika takt i landet för att regionerna ska kunna hjälpa varandra, säger han.

”Viktigt att ha en plan b”

Förutom att hålla nere på resandet upprepar Tegnell vikten av att stanna hemma när man känner sig sjuk, undvika kontakt med äldre och utsatta, samt att jobba hemifrån om det är möjligt.

Maria Bergstrand, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), säger att det är viktigt att ha en ”plan b” för samhällsviktiga verksamheter när en stor del av personalen inte kan komma till jobbet och leveranser uteblir.

– Det kan komma att uppstå problem med kritiska varuflöden på sikt, men jag vill dock förtydliga att det inte gäller toalettpapper eller livsmedel, säger hon under presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet