I Folkhälsomyndighetens studie ”Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige”, som presenteras på tisdagen, har 7.755 personer i åldern 16-29 år svarat på djupgående frågor om sexualitet. Mer än hälften, 56 procent, av de tillfrågade svarar att de är ganska eller mycket nöjda med sitt nuvarande sexliv.
LÄS MER: Unga svenskar nöjda med sitt sexliv
Men rapporten visar också på att jämställdheten behöver förbättras.
– När vi gör analyser och ser på resultat ser vi skillnader mellan könen. Vi kan se att killar nås inte av, till exempel, hälso- och sjukvårdens insatser i den utsträckning som skulle behövas, säger utredaren Anna-ChuChu Schindele, som står bakom rapporten.
Hon säger att killars kunskap om sexualitet och sexuell hälsa är mindre än tjejers, och att jämställdheten brister på en rad områden.
Killar sämre informerade
– Killar kommer inte till ungdomsmottagningen i samma utsträckning, kan mindre om, till exempel, sexuellt överförbara infektioner och en rad andra områden, säger Anna-ChuChu Schindele och fortsätter:
– För att stärka ungas sexuella hälsa skulle verksamheter som skolan, ungdomsmottagningen och socialtjänsten kunna stärkas om man anlade ett jämställdhetsperspektiv på detta.
LÄS MER: Sex – inte bara för yngre
Enligt rapporten, som enligt Schindele handlar om ”skyddsfaktorer och riskfaktorer” i ungas liv som kan ”stärka sin hälsa”, uppger en högre andel tjejer än killar att det är viktigt att skydda sig med, till exempel, kondom eller p-piller.
Dessutom anser en högre andel tjejer (79 procent) än killar (63 procent) att det är viktigt att testa sig när man är i en sexuell relation.
Diskriminering ett problem
I enkäten uppger 22 procent av de tillfrågade att de blivit diskriminerade eller kränkta någon gång under det senaste året. 40 procent hade erfarenhet av sexuella handlingar mot sin vilja och 6 procent av fysiskt våld.
Generellt upplever tjejer oftare kränkningar, diskriminering och sexuella övergrepp eller sex mot sin vilja än killar. En annan utsatt grupp är personer som inte vill kategorisera sig utifrån kön.
LÄS MER: Tio frågor om sex – och svaren du behöver läsa
– De senare utgör bara 1 procent av de svarande men är överrepresenterade på många plan. De mår sämre psykiskt, har färre nära relationer, är oftare våldsutsatta och upplever mer diskriminering, säger enhetschef Louise Mannheimer i ett pressmeddleande.
– Det här handlar också om jämlikhet för att personer som inte kategoriserar sig efter kön upplever ohälsa på en rad områden, väldigt många områden, säger Anna-ChuChu Schindele.
Vissa grupper överrepresenterade
Av de 7.755 personer som deltog i enkäten är det 14 procent som definierar sin sexuella identitet utanför heternormen. Mångfalden av sexuella identiteter kräver att skolan, hälso- och sjukvården samt socialtjänsten har goda kunskaper om HBTQ-frågor och normkritik, enligt Folkhälsomyndigheten.
LÄS MER: Unga ska skydda sig dubbelt vid sex
Gruppen som inte kategoriserar sig utifrån kön är överrepresenterad när det gäller erfarenhet av sexuella handlingar mot ens vilja: Bland tjejer var andelen 54 procent, bland killar 17 och bland de som inte vill kategorisera sig utifrån kön 53 procent.
Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige
- Medelåldern för sexuell debut med en partner är16 år. Tjejerna är något tidigare än killarna.
- 14 procent definierar sin sexuella identitet utanför heteronormen.
- Det vanligaste skyddet vid det senaste samlaget var hormonell preventivmetod, 50 procent, följt av kondom under hela samlaget, 25 procent.
- 11 procent hade haft klamydia, den vanligaste sexuellt överförda infektionen bland unga.
- 16 procent hade erfarenhet av att de själva eller deras partner genomgått en abort
- 70 procent hämtade information om sexualitet, preventivmedel och könssjukdomar från internet. 52 procent av tjejerna och 36 procent av killarna tog del av informationen via kvalitetssäkrade sidor från hälso- och sjukvården.
- 40 procent hade erfarenhet av sexuella handlingar mot sin vilja. Bland tjejer var andelen 54 procent, bland killar 27 och bland dem som inte vill kategorisera sig utifrån kön 53 procent.
Källa: Folkhälsomyndigheten