• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Illustrationsbild/Johan Carlson Foto: TT

Folkhälsomyndigheten vill se krav på negativt test för inresa till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att Sverige inför krav på negativt coronatest för utländska medborgare som reser in i landet. Det framgår av en begäran till regeringen.

Anledningen till att Folkhälsomyndigheten föreslår striktare restriktioner är för att förhindra och begränsa de nya virusmutationer som sprids på flera håll i världen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser Folkhälsomyndigheten att det är det viktigt att snabbt få de nya restriktionerna på plats”, säger generaldirektör Johan Carlson.

Coronapandemin

Inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare Mirjam Kontio uppger för SVT Nyheter att Regeringen har tagit emot hemställan.

”Den kommer att hanteras skyndsamt inom Regeringskansliet”, skriver Kontio.

Max 48 timmar gammalt

Utländska medborgare som reser in i Sverige ska enligt hemställan behöva uppvisa ett negativt test för covid-19. Testet får vara max 48 timmar gammalt.

Svenska medborgare och övriga som reser in i landet och som av någon anledning inte testat sig ska göra det på ankomstdagen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar i sådana fall resenärer att isolera sig i sju dagar efter hemkomst samt testa sig den femte dagen.

De som pendlar över gränsen i arbetet undantas från kravet under förutsättning att de testar sig minst en gång i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet