Foto: arkiv

För få poliser om kraven inte hade sänkts

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tredje plats på höstens polisutbildning hade stått tom om inte kraven hade sänkts, rapporterar Sveriges Radio Ekot. – Det bekräftar bara att det här är en panikåtgärd och att man inte hade kunnat fylla platserna på höstens polisutbildning om man inte hade sänkt kraven, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Ekot.

Redan förra veckan rapporterade Ekot att begåvningskraven för att bli antagen till polisutbildningen hade sänkts. Nu räcker det med att få en trea på den niogradiga skalan polisutbildningens begåvningstest. Förr behövdes minst en fyra.

190 tomma platser

Ekot har fått ett sammanställt resultat för de som sökte till höstens polisutbildning av Rekryteringsmyndigheten, som har hand om antagningen. Det är den första kullen polisstudenter som har blivit antagna med de nya, lägre kraven.

Bara 360 personer av de sökande som klarade hela antagningsprocessen nådde upp till de tidigare begåvningskraven och fick minst en fyra på testet. 550 platser ska fyllas. Om inte kraven hade sänkts hade mer än en tredjedel av platserna, 190 stycken, hade inte kunnat fyllas.

Vill se högre löner

Anställda på Polisförbundet är inte nöjda med att platserna fylls på detta vis.

– Att de här testerna finns är ju ett grundläggande krav. Det är klart att om man inte uppfyller de kraven blir det konsekvenser i form av att man eventuellt behöver större stöd när man kommer ut som färdig polis, säger Lena Nitz till Ekot.

Hon tror att högre löner skulle göra polisyrket mer attraktivt.

”Lång rekryteringsprocess”

De på polisens HR- och kompetensavdelning håller dock inte med om att sänkta begåvningskrav betyder att det är lättare att bli polis.

– Genom detta förfarande har vi fått fler sökande att välja bland för att vi ska kunna få det antal poliser vi behöver till polisprogrammet. Man får se allt i en hel process, från det att du lämnar in din ansökan till det att du är anställningsbar som polis. Hela det ser jag som en enda lång rekryteringsprocess med ett antal stationer, säger sektionschefen Bengt-Åke Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.