Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felix Johansson valde att studera till vindkraftstekniker – och fick jobb på direkten. Se när SVT följde med på en arbetsdag 100 meter upp i luften. Foto: SVT/Tilda Lindén

Felix bytte till vindkraftstekniker – fick jobb direkt: ”Fikarasterna är fina här uppe”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på vindkraftstekniker i Sverige. Men samtidigt har flera av de utbildningar som finns i landet problem att fylla sina utbildningsplatser, trots behovet.

– Vi försöker nå ut till unga via sociala medier, mässor och medier. Men överlag är det svårrekryterat, säger Torbjörn Trägårdh, rektor vid Nässjöakademin.

Yrkeshögskolan Nässjöakademin startade förra terminen sin utbildning till vindkraftstekniker. Förhoppningarna var höga, men vid skolstart var man långt ifrån att fylla de 25 utbildningsplatserna. Av de 16 som startade går nu bara hälften kvar.

– Vi kan inte utbilda så många som branschen behöver och samtidigt oroar vi oss för hur vi ska få folk att söka utbildningarna, säger rektor Torbjörn Trägårdh.

90 mil norrut, på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund, har man i år tvingats lägga ner sin utbildning till vindkrafttekniker. Sökandena var helt enkelt för få.

– Trots intensiv marknadsföring har vi haft för få sökande och för många hoppar av, förklarar Anna Backman Wikström, förvaltningschef på Strömsunds kommun.

Svårt att nå unga kvinnor

Flera skolor och företag har också vänt sig till plattformar som Tiktok och Instagram för att marknadsföra yrket. Att locka unga, och framförallt unga kvinnor, till att jobba som vindkraftstekniker beskrivs av flera som SVT Nyheter pratat med som den största utmaningen för branschen.

Men varför vill så få utbilda sig till vindkraftstekniker då? När SVT ställer frågan finns inga tydliga svar.

– Jag kommer inte på något svar faktiskt, jag vet inte, säger Björn Carlsson, service team manager vid vindkraftsföretaget ENBW.

– Ja, det är ju 10 000-kronorsfrågan. Vi försöker bidra med att göra yrket intressant, men samtidigt är det inte ett jobb för alla, säger Torbjörn Trägårdh på Nässjöakademin.

Hur är det att jobba med vindkraftverk då? Se när SVT följde med vindkraftsteknikern Felix Johansson på en arbetsdag 100 meter upp i luften i videon ovan.

Här är yrkeshögskolorna där du kan du utbilda dig till vindkraftstekniker

  • Campus Varberg
  • Nässjöakademin
  • Yrkesakademin – Trollhättan
  • Lernia-  Skara, Sundsvall, Piteå och Åseda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.