Diskussionen om mångkulturalism har under lång tid varit en viktig del av invandringsdebatten. Kritiken mot mångkultur har framför allt kommit från höger. Sverigedemokraterna har varit mest kritiska, men när migration alltmer beskrivs som ett problem talar varken Moderaterna eller för den delen Socialdemokraterna längre gillande om mångkultur. Fokus är snarare anpassning till svenska seder och bruk.
Tidösamarbetet bygger på att genomföra ett paradigmskifte i migrationspolitiken. Syftet är att minska antalet asylsökande, och i nästa steg den asylrelaterade invandringen.
Brandfackla
Migrationsminister Johan Forssell tycks ha varit helt omedveten om vilken brandfackla han kastade in i Tidösamarbetet när han häromdagen uttalade sig om mångkultur i Aftonbladet.
Även efter det att Tidöavtalets åtgärder för minskad invandring har genomförts kommer Sverige att vara ett mångkulturellt samhälle, uppgav migrationsministern.
Reaktionen från Sverigedemokraterna dröjde inte. Partiledaren Jimmie Åkesson gick till angrepp och kritiserade Forssells uttalande. Förvånande och bekymmersamt, menade SD-ledaren.
I SVT:s 30 Minuter försökte migrationsministern tona ner betydelsen av sitt uttalande. Det handlar inte alls om att han eller regeringen vill främja mångkulturalism, tvärtom ska de som kommer till Sverige anpassa sig till svenska värderingar, var hans budskap.
Semantisk fråga
Migrationsministern försökte reducera konflikten med SD till en semantisk fråga, och visst kan det vara så. Men ord har betydelse, i detta sammanhang särskilt för ett parti som byggt hela sin politiska framgång på kritik mot invandring och mångkulturalism.
Kan SD verkligen hävda att man genomför ett paradigmskifte i invandringspolitiken när ansvarig minister samtidigt menar att det mångkulturella samhället kommer att bestå?
Så länge de som invandrar till Sverige följer svensk lag, är skötsamma, jobbar och anpassar sig till svenska seder och bruk är det inget problem, menar migrationsministern och blottlägger därmed en ideologisk skillnad i synen på invandring i förhållande till Sverigedemokraterna. För SD är det ett egenvärde att minska antalet invandrare i Sverige, bland annat genom återvandring. En sådan konfliktlinje gentemot Moderaterna vill Sverigedemokraterna gärna ha i nästa valrörelse. Men knappast Moderaterna.