Flera poliser i reflekterande västar står samlade på en gata, tillsammans med Salwan Momika i mörk jacka som håller i en koran. I bakgrunden syns polisbilar och fler uniformerade individer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mist politisk sprängkraft” – Hör analysen om förbud mot koranbränningar av SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: Johan Nilsson/TT

”Förbudet mot koranbränningar lagt i byrålådan”

Publicerad
Analys ·

Regeringen kommer inte att lägga fram ett lagförslag i riksdagen i vår om att förbjuda koranbränningar. Det är också högst oklart om ett sådant förslag kommer att presenteras senare under mandatperioden. Med det svenska Natomedlemskapet i hamn upplevs frågan inte längre lika viktig i regeringen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

De senaste dagarna har koranbränningarna åter igen kommit på tapeten efter mordet på Salwan Momika. Under 2023 var han en del i den serie koranbränningar som skedde runt om i Sverige.

Flera muslimska länder reagerade starkt. Våldsdåd förekom vid svenska beskickningar utomlands och terrorgrupper uppmanade till våldsdåd i Sverige. Dessutom bromsades den svenska Natoprocessen upp efter kritik från Turkiet.

Koranbränningarna ledde också till en debatt i Sverige om yttrandefriheten. Att bränna heliga skrifter är en viktig del av yttrandefriheten, menade bland annat justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD).

Tillsatte utredning

Säkerhetskrisen ledde till att regeringen tillsatte en utredning för att se över om koranbränningar kunde förbjudas. Den blev klar förra sommaren och presenterade flera förslag. Ett av huvudförslagen i utredningen var att polisen skulle få rätt att stoppa offentliga sammankomster om de hotade svensk säkerhet. Alltså en direkt koppling till koranbränningarna.

När Sverige nu är medlem i Nato och den mediala uppmärksamheten kring sådana manifestationer har klingat av upplever regeringen inte längre samma brådska som när utredningen tillsattes.

I byrålådan

Trots att alla remissvar är inne sedan i november har regeringen inga planer på att lägga en proposition i riksdagen under våren. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) prioriterar andra lagförslag. När, eller ens om, ett lagförslag kommer att presenteras för riksdagen är alltså högst oklart.

I och med att kopplingen till Natomedlemskapet inte längre föreligger har den här typen av aktioner till stor del förlorat sin politiska sprängkraft och därmed också nyhetsintresset. En annan förklaring till att regeringen tvekar är att flera remissinstanser varit kritiska mot delar av utredningens förslag. En minst lika viktig förklaring är att SD fortsatt säger nej till att förbjuda koranbränningar, med hänvisning till yttrandefriheten.

Gunnar Strömmer talar numera hellre om ”författningsberedskap”, det vill säga att ha ett lagförslag redo för snabb lagstiftning, om koranbränningar åter skulle bli vanliga, än att genomföra ett förbud, vilket kan vara en fingervisning om hur han ser på saken.

Förslaget om förbud ser alltså ut att tills vidare vara förpassat till byrålådan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.