Den nya lagen bygger på ett EU-direktiv och började gälla redan i december 2021. Men från och med söndag måste arbetsgivare införa ett system för visselblåsare.
Kravet om en visselblåsartjänst gäller till en början offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda eller privata arbetsgivare med minst 250 anställda. Från och med den 17 december 2023 kommer kravet även gälla privata företag med minst 50 anställda.
– Det här ställer krav på att arbetsgivare ska se till att ha en intern kanal, en ordning för att kunna fånga upp missförhållanden som rör arbetet, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin till TT.
Sänker tröskeln
Arbetsmiljöverket är den myndighet som har fått tillsynsuppdraget att se till att arbetsplatserna följer de nya kraven. En av uppgifterna är att se till att arbetsgivare har ett system för visselblåsning.
– Vi har inte något uppdrag att gå in och kolla om kanalen är bra eller dålig eller hur den funkar. Men vi ska se till att man har ett system, att man har rutiner och att det är tydligt vad som gäller, säger Erina Zelmin och fortsätter:
– Ser vi att arbetsgivare inte har det har vi möjlighet att påpeka detta och sedan har vi också möjlighet att förelägga vite om man inte ordnar det.
Therese Svanström, ordförande för centralorganisationen TCO ser positivt på den nya lagen och menar att den stärker skyddet för visselblåsare och samtidigt sänker tröskeln för vad man kan visselblåsa om.
– Förr skulle det vara allvarliga missförhållanden som gjorde att man fick skydd när man visselblåst. Nu räcker det med att det är missförhållanden som har ett allmänintresse, säger Therese Svanström till SVT.
Men lagstiftningen är komplicerad
Therese Svanström tror att den nya lagen kommer bidra till att fler visselblåser, men är beredd på att det kan ta lite tid att anpassa sig då den nya lagen är mer omfattande än den tidigare var.
– Jag tror det kommer vara svårt både för arbetsgivare och anställda att göra rätt till en början. Innan vi vet hur allting ska fungera.
Fakta: Den nya visselblåsarlagen
Den nya lagen bygger på ett EU-direktiv och ersatte den tidigare visselblåsarlagen.
Lagen omfattar alla anställda i offentlig och privat verksamhet.
Den nya lagen innefattar, förutom anställda, även arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter, personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan och aktieägare som är verksamma i bolaget.
Från och med den 17 juli 2022 ska offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda och privata arbetsgivare med minst 250 anställda ha en intern visselblåsarfunktion.
Från och med den 17 december 2023 gäller detta även för privata arbetsgivare som har minst 50 anställda.
Visselblåsare ska skyddas av tystnadsplikt och sekretess. Repressalier mot visselblåsare förbjuds.
Källa: Regeringen
(TT)
TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation för 13 olika fackförbund i Sverige med över 1,4 miljoner medlemmar.