• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Foto: TT

Försäkringskassans generaldirektör: Vi sätter inte löner på sådana grunder

Uppdaterad
Publicerad

Handläggare på Försäkringskassan får högre lön om de nekar sjukpenning. Det är uppgifter som framkommit i Agendas avslöjande om myndigheten. Nu motsätter sig generaldirektören uppgifterna.

– Vi sätter inte löner på sådana grunder, säger Ann-Marie Begler.

SVT:s Agenda har varit i kontakt med flera handläggare som bekräftat bilden av att man som handläggare uppmanas att göra ett visst antal avslag per år för att få högre lön. Något som lett till att en chef tagits ur tjänst.

– Vi har pratat med alla chefer på det kontor som har pekats ut och ingen av dem känner igen detta, säger Ann-Marie Begler.

Svårt att agera

Hon menar att hon inte kunnat ta del av all information då personerna som pratat med SVT valt att vara anonyma.

– Jag tvivlar inte alls på att de menar att de tycker att de är orättvist lönesatta och att det är på orättvisa grunder, men jag måste få mycket mer information för att kunna förstå vad det handlar om.

Om människor har drabbats av detta, vad säger du då till dem?

– Vi sätter inte lön på sådana grunder, man får inte högre lön för att göra fler avslag utan lönesättning sker på grundval av kvaliteten i det arbete man gör.

– Känner man som försäkrad att man fått ett felaktigt beslut och är missnöjd med det beslutet, vilket är ganska vanligt om man får ett avslag eller får indragen sjukpen ning, då ska man begära omprövning och det uppmanar jag alla att göra som inte är nöjda med beslutet, säger Ann-Marie Begler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.