Forskare: Könet sitter i hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

På utsidan är vi rätt olika vi män och vi kvinnor. Vi är minst lika olika i våra sinnen och det styrs av våra hjärnor. -Mäns och kvinnors hjärnor ser olika ut och det resulterar i skillnader i tankesätt och beteenden eftersom allt vi gör härstammar från hur hjärnan är uppbyggd, hävdar professor Annica Dahlström.

Det har forskats en hel del genom åren om betydelsen av att våra hjärnor är olika. Professor Dahlström vid Göteborgs universitet har i den allmänna debatten reagerat över att det tas för lite hänsyn till detta.

Hon har genom åren vållat en hel del debatt med sina utspel. Hennes åsikter hamnade exempelvis i fokus i samband med en debatt om huruvida kvinnor med små bröst var bättre i matematik än storbystade kvinnor. Nu vill hon sprida sina idéer i den nya boken Könet sitter i hjärnan.

-Boken bygger inte på mina egna forskningsresultat. Jag har sammanställt viktiga rön som den internationella forskningen lagt fram under lång tid, de äldsta resultaten är 25 år gamla och de yngsta har bara några få år på nacken, säger Annica Dahlström.

-Jag tror att kunskapen om våra hjärnor och om att vi är olika byggda kan hjälpa oss i det vardagliga livet, så att vi bättre begriper människorna i vår omgivning och får större förståelse för den partner vi lever med, säger Dahlström.

Mamma bäst för små barn

Hon hävdar bland annat att kvinnor är bättre lämpade att städa och hålla ordning och att ta hand om barn. Papporna är biologiskt sämre på att ha huvudansvaret för barnen när de är riktigt små, upp till nio månaders ålder, enligt den omstridda professorn.

-Det är inte heller bra att lämna barnen på dagis när de är små, de bör helst vara hemma hos mamma under de första två-tre åren. Det kan ha neurobiologiska konsekvenser för deras utveckling i livet, säger Annica Dahlström.

I boken föreslås att samhället inför en pensionsgrundande föräldralön som ger föräldrarna möjlighet att vara hemma på hel- eller deltid.

Tvångströja”

Annica Dahlström vill inte bli beskylld för att vara en bakåtsträvare som vill placera mammorna framför spisen.

-Samhället ställer numera krav på kvinnor att de ska vara, bete sig och tänka som män. Det tycker jag är en annan tvångströja som kvinnor varit tvungna att ta på sig. Tidigare har de varit fångna av könsrollen av att vara hemmafru – även de som ville ut i arbetslivet. Nu ställs krav på att alla kvinnor ska ut i arbetslivet – oavsett om de vill vara hemma och ta hand om sina barn. Och det är väldigt synd.

Att det skulle vara ett motsatsförhållande mellan att vara hemma och vårda barn och göra karriär i arbetslivet är inget som bekymrar Annica Dahlström.

-Livet består av olika faser. Under småbarnsfasen bör kvinnorna koncentrera sig på att ge barnen omsorg och när barnen är större och utflugna kan kvinnorna satsa på sin yrkeskarriär.

Fakta om Annica Dahlström

Namn: Annica Dahlström

Ålder: 65 år, två vuxna barn.

Yrke: Professor i histologi och neurobiologi vid Göteborgs universitet

Aktuell: Med boken Könet sitter i hjärnan

Omdebatterad: I den feministiska debatten har Dahlströms inlägg väckt stor uppmärksamhet, bland annat för något år i samband med en debatt om kvinnor med små bröst var bättre i matematik än storbystade kvinnor.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.