Enligt Arne Lowden vid Stressforskningsinstitutet är det direkt hälsovådligt att slopa vintertiden. Foto: Privat och Emil Langvad/TT

Forskare varnar för slopad vintertid: ”Ett jättelikt experiment med vår hälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till söndag är det dags att ställa om klockan till vintertid – kanske för sista gången. Nu varnar experter att det kan vara hälsovådligt att ha sommartid året om.

– Det skulle bli ett jättelikt experiment med vår hälsa, säger Arne Lowden på Stressforskningsinstitutet.

Klockan klämtar för vintertid. EU-kommissionen vill slopa tidsomställningen helt och i Sverige har regeringen ställt sig försiktigt positiv till förslaget. Frågan utreds just nu av Statskontoret, som ska presentera sitt resultat den 22 november.

I början av december ska ministrarna från EU:s medlemsländer träffas för att bestämma om tidsomställningen ska avskaffas och EU-kommissionens förhoppning är att förändringen ska börja gälla redan nästa år.

Många länder i Europa (samt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker) vill ha evig sommartid. Finland och Danmark föredrar normaltid (vintertid i folkmun) men i Sverige ser bilden annorlunda ut. Här har flera undersökningar visat att en majoritet vill ha sommartid året om.

”Ett jättelikt experiment med vår hälsa”

Men enligt Arne Lowden, forskare med inriktning på sömn och ljus vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm, kan det vara hälsovådligt att slopa vintertiden och den extra timmen med förmiddagsol.

– Det skulle bli ett jättelikt experiment med vår hälsa. Man kan inte begära att politiker och gemene man ska veta vad som händer om vi inte behåller vintertid för det är ju inte prövat. Däremot har vi prövat sommartid under halva året. Det finns fördelar med det men vad man inte känner till är de betydligt allvarligare nackdelar som det för med sig, säger han och fortsätter:

– Det här har inte vägts in in i debatten, jag har inte sett någon säga det.

”Är inte allmänt känt”

Arne Lowden hoppas att Statskontorets utredning ska gå till remissinstanser som kan spegla de negativa hälsoeffekter som tidsomställningen för med sig.

– På hösten och vintern ökar problem som sömnbesvär, trötthet och nedstämdhet. Allt detta kan man fixa med morgonljus, det är en vedertagen behandlingsform mot depression. Dessutom får vi 80 procent av vår årliga solenergi under vår och sommar så de som hävdar att de behöver mer ljus på våren är ute och cyklar.

Det är snarare under våren, när vi ställer om till sommartid, som hälsan kan påverkas.

– Det finns studier som har sett effekter på olyckor och en ökad stress hos hjärtpatienter.

Även Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, förespråkar permanent vintertid. Det skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Därför infördes sommartid

Redan 1916, införde Sverige sommartid på försök. Protesterna bland landets bönder blev dock kraftiga och det skulle dröja ända till 1980 innan sommartiden gjorde comeback. Sedan dess har sommartiden justerats flera gånger, senast 1996 då hela EU fick gemensam sommartid.

Göteborg och Stockholm hade olika tidszoner

Det här med tid har genom historien visat sig vara ganska knepigt. 1879 blev Sverige det första landet i världen att lagstifta om normaltid. Innan dess hade Sverige flera olika tidszoner – mellan Göteborg och Stockholm skilde det hela 24 minuter. Mellan östra och västra Sverige kunde skillnaden vara så stor som 45 minuter.

Då kan tidsomställningen sluta gälla

EU-kommissionens förhoppning är att alla länder som vanligt ska gå över till sommartid den 31 mars 2019, men att tillbakaställandet av klockan den 27 oktober 2019 bara kommer att göras av de länder som vill ha evig normaltid (vintertid i folkmun). Innan dess ska förslaget dock behandlas av EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.