• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu blir det vintertid – så kan du utnyttja den extra timmen

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags om ställa om från sommartid igen. I helgen får alla en extra timme att spendera på ett dansgolv eller bara för att sova ut – och kanske är det sista gången. Här besvaras de vanligaste frågorna om tidsomställningen.

Vad är fördelarna med att ställa om tiden?

Just övergången till normal tid igen innebär en timmes extra sömn för alla, och dessutom en timmes extra klubb för nattsuddare. Chansen att få se en gnutta dagsljus innan man börjar jobbet ökar också när dygnet skjuts tillbaka en timme.

Finns det några nackdelar?

Mindre positiva effekter av tidsomställningen som har diskuterats och forskats på är bland annat att det kan ge upphov till sömnrubbningar och annan onödig stress för kroppen. Studier på Karolinska institutet har visat att det finns en marginellt förhöjd risk för hjärtinfarkter kopplat till tidsomställningen. Vid övergång till sommartid, när man förlorar en timmes sömn, har man även sett en ökning av trafikolyckor.

Varför har vi olika tid på sommar och vinter?

Vintertiden är det som betraktas som normaltid. Sommartiden har införts för olika syften under historien. Under krigstiden var det för att spara energi, och diskussioner om hur man bättre kan ta tillvara på dygnets ljusa timmar sträcker sig hela vägen tillbaka till 1800-talet. 1980 infördes sommartid i Sverige, som då varade från mars till slutet av september. Efter Sveriges inträde i EU 1995 så förlängdes sommartiden till den sista söndagen i oktober.

Vilka länder ställer om klockan?

Majoriteten av alla länder i Europa har sommartid. De som skiljer sig från mängden är Island, Ryssland, Vitryssland, Georgien, Armenien och Turkiet.

När exakt är det man ska ställa om tiden?

När klockan slår 03.00 natten mellan lördag den 26 och söndag 27 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan en timme, till klockan 02.00. Tidsomställningarna sker årligen sista helgen i mars, då sommartid infaller, och sista helgen i oktober, då vi återgår till normaltid, också kallad vintertid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.