• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sömnforskaren Johanna Garefelt tycker att det är bra att frågan om tidsomställning ska utredas. Foto: TT/Niklas Björling

Forskare: ”Kroppen är svårare att ställa om än en klocka”

Uppdaterad
Publicerad

EU har beslutat att utreda frågan om sommartid. En glädjande nyhet, tycker sömnforskaren Johanna Garefelt:

– För oss i Norden är tidsomställningen ännu mer onödig, effekten av ljuset är övergående på några veckor, säger hon.

Johanna Garefelt är doktorand på Stressforskningsinstitutet. Hon forskar på dagsljusets inverkan på sömnstörningar och hälsa.

– Dagsljuset spelar jättestor roll. Vår inre klocka går efter solen och får du inget dagsljus dagligen blir kroppen förvirrad. Och det är det som skapar ohälsa, säger hon.

När vi utsätts för dagsljus minskar kroppens produktion av melatonin, hormonet som gör oss sömniga. När det blir mörkt på kvällen ökar produktionen.

– Kroppen tar intryck av det starkaste ljuset på dygnet. Om du sitter inne hela dagarna får du inget ljus. Kommer du hem på kvällen och utsätts för massa elektriskt ljus lurar du kroppen med vad som är dag och natt.

”En glädjande nyhet”

Johanna Garefelt tycker att det är bra att tidsomställningen ska utredas.

– Som det är nu måste man tvinga kroppen till förändring och kroppen är svårare att ställa om än en klocka, säger hon.

Hon säger att den största hälsovinsten som att ta bort omställningen skulle medföra är att kroppen slipper den stress som en tidsomställning två gånger om året innebär biologiskt.

– Det vill säga att ändra sovtider, mat och arbetstider och framför allt sömnbristen som omställningen medför nu i mars. När det gäller vilka hälsovinsterna som kommer med konstant sommartid kontra vintertid är det dock inte lika tydligt vilket som skulle vara bäst för folkhälsan, säger hon.

Vad kan man göra?

I sin forskning har Johanna Garefelt tittat på effekterna av årstidsskiftningarna och studerat de mest extrema situationerna. I det här fallet i Kiruna.

– Där kan man se att vintertid är tufft för många. Det är svårt att få tillräckligt med dagsljus vilket kan leda till bland annat årstidsbunden depression och sömnsvårigheter.

Om man, som jag, har ett jobb där jag främst sitter inomhus under arbetstid – vad kan jag göra?

– Sätt dig nära fönstret, det gör faktiskt skillnad. Se om du kan vinkla datorn så att du kan titta ut genom fönstret. Vissa studier pekar på att ljusterapilampor kan simulera dagsljus och öka piggheten i stunden, samt motverka årstidsbunden depression. Om du kan, promenera till jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.