Hyllan för vitaminer och kosttillskott på ett apotek i Stockholm är välfylld.
– Här är en buffé. Det mesta är helt onödigt för gemene man, säger Martin Bergö prorektor för Karolinska institutet och professor i molekylär medicin, när han kollar igenom utbudet.
Mitt uppe i kalla, mörka januari kan det vara lockande med olika knep för att behålla energin. Många väljer att ta till kosttillskott för att fylla på D-vitaminlagret. Martin Bergö, som har forskat på bland annat effekten av kosttillskott, är orolig över den ökade användningen av D-vitamintillskott.
– Tittar man på helheten så ser man att det inte har någon effekt för en frisk person, säger han och pekar i stället på riskerna med överdosering:
– Då ökar kalciumhalten i blodet och det kan leda till problem för njurarna och hjärtat och andra allvarligare komplikationer.
Ökad försäljning och mer på recept
De fyra största apotekskedjorna i Sverige uppger för SVT Nyheter att försäljningen av D-vitamin ökat med 5-12 procent per år de senaste åren. Men det har skett en ännu större ökning när det gäller D-vitamin på recept – utskrivningen ökade enligt Socialstyrelsen med nästan 500 procent mellan 2013 och 2023. Samtidigt har antalet svenskar som får diagnosen D-vitaminbrist inte ökat.
– Retoriken i dag är att hälften av svenskarna har låga D-vitaminnivåer och att det är jätteviktigt att vi äter kosttillskott. Jag tror att många läkare hakar på det, säger Martin Bergö.
Hör Martin Bergö i videon ovan om användning av D-vitamin
Apotekkedjornas ökning av försäljning av D-vitamin
Apoteket: Ökning med 17 procent under perioden 2017-2024
Kronan: 12 procent (oktober 2023-december 2024)
Apotea: 8 procent (2023-2024)
Apotek Hjärtat: 5 procent (2023-2024)
D-vitamin på recept
Antalet expedieringar på apotek :
2013: 197 140
2023: 974 382
(Hela riket, alla åldrar, alla kön)
Källa: Socialstyrelsen