Foto: TT / Skärmdump Instagram

Så hanterar du andras härliga semesterbilder i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren fylls våra sociala medier av inlägg från semesterfirande vänner och bekanta. Men bilder på perfekta stränder och selfies från soliga uteserveringar kan lätt orsaka ångest om vi själva är fast i den grå vardagen.

Svenskarna gillar att ta bilder på sin semester och vi gillar att dela dessa bilder. Men en ständig ström av härliga poolbilder och superlativ-tyngda statusuppdateringar kan vara något påfrestande om vi själva redan har varit på semester eller jobbar hela sommaren.

Per Johnsson är legitimerad psykolog och forskare vid Lunds universitet med inriktning på självomhändertagande. Han menar att vårt ständiga jämförande med andra gör det svårare för oss att uppskatta våra egna upplevelser.

– Man ser inte det man själv gör. I jämförelse med andra blir det aldrig lika bra, säger Per Johnsson.

Det ligger bakom

Den ångest vi kan känna när vi ser bilder från andra människors semestrar tror Per Johnsson beror på två saker.

– Jag tror att man ska försöka bena upp det lite. En del är självkänsla, när man känner att man inte riktigt är nöjd med sig själv ökar risken att man tänker att alla andra har det så bra. Man tittar lite för mycket på andras liv. En annan del är avund, en stark känsla hos människan.

Försök gilla läget

Det är lätt att känna igen sig i båda dessa känslor. Det konstanta bildflödet av exotiska platser, fjälläventyr och färgglada paraplydrinkar gör att det är lätt att känna att ens eget liv är rätt trist. Men enligt Per Johnsson ska man försöka uppskatta det man har. 

– Jag gillar inte riktigt klyschan med carpe diem och fånga dagen, men att man försöker att inse att vi har det bra och göra det bästa av det.

”Kan skapa stor stress”

När det gäller sociala medier tycker Per Johnsson att det kan vara bra att vara lite försiktig. Han har själv jobbat med personer med utmattningssyndrom och vet att sociala medier kan skapa stor stress.

– Det kommer något hela tiden och man känner att man hamnar i bakvattnet. Att man liksom ”herregud, den här personen har redan 300 likes och jag har inte sett bilden förrän nu”. Den sociala mediestressen är stor.

Kan vara källa till inspiration

Att dela bilder i sociala medier är givetvis inte enbart negativt. Per Johnsson menar att sociala medier kan underlätta vår kommunikation och han får medhåll av Hans Kullin, som är ansvarig för sociala medier på Barncancerfonden och driver bloggen Sociala Medier.

– Det finns undersökningar som visar att en av de största anledningarna till att man delar bilder från sin semester är att man vill visa vad man gör och hålla kontakt med släkt och vänner, säger Hans Kullin.

Semesterbilderna från bekantskapskretsen som fyller våra flöden kan också vara en källa till inspiration. Hans Kullin berättar att han gärna använder sociala medier, som Instagram, när han planerar sin semester.

– Det finns alltid två sidor. Jag blir väldigt inspirerad av att se resebilder. Jag hittar nya ställen som jag vill besöka och min bucketlist har blivit längre.

Självdisciplin rekommenderas

Om man känner att det blir stressigt tycker Per Johnsson att man ska försöka disciplinera sig själv lite grann och planera i förväg hur mycket man ska använda telefonen. Särskilt om man är ledig.

– Man är rädd för att missa någonting och speciellt i semestertider när vi har lite mer tid, då kan det rulla på rätt bra med bilder och inlägg. Det handlar om att man måste bestämma sig för när man ska gå in på sociala medier. Kanske ska jag se bilderna en eller två gånger om dagen, säger Per Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.