I en studie med över hundra deltagare visade det sig att trädgårdsterapi är en mer effektiv behandlingsmetod mot utmattningsdepression än andra terapiformer och mediciner. Fem år efter avslutad behandling var personerna som fått trädgårdsterapi i större utsträckning tillbaka i arbetslivet och de hade mindre kontakt med sjukvården.
Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur och en av personerna bakom rehab-trädgården vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp. Han visar runt i trädgården. I den stora köksträdgården finns ståtlig grönkål och blommande ringblommor, trots den sena hösten.
Patrik Grahn berättar att många som är utmattade dras till köksträdgården.
– Många utbrända har en ”duktighetsdjävul” på axeln som säger att man hela tiden ska vara effektiv, bra och duglig. Många som kommer till oss skäms ju för att de inte är så duktiga som de vill vara, säger han.
Utbrända lär sig att vila
I köksträdgården ser de sig själva arbeta, vara duktiga och rensa ogräs. Men enligt Patrik Grahn, är det inte alls en köksträdgård de utbrända behöver. De ska istället söka sig till en mycket vildare och kravlös del av trädgården, där de lär sig att bara vara och existera utan att prestera.
– För dem är det en väg tillbaka att tillåta sig själva att bara vila. I trädgården finns gott om platser där man kan smita iväg och bara vara. Vår personal lär dem från första dagen att säga nej och lär dem att smita undan, säger Patrik Grahn.
Trädgårdsterapi vanligare inom sjukvården
En vanlig behandling av trädgårdsterapi varar i 12-18 veckor. Förutom trädgårdsarbete består behandlingen av samtalsterapi och sjukgymnastik.
Trädgårdsterapin erbjuds nu som behandlingsform i ungefär en tredjedel av alla landsting och regioner. De senaste åren har behandlingsformen vuxit. För några år sen fanns det bara i två landsting.
– Det finns många teorier kring vad som gör trädgårdsterapin effektiv. En är att naturen gör en väldigt avstressad. Man får mer solljus, mer fysisk aktivitet och sover bättre, säger Patrik Grahn.