Sara Overud Wissman och Sofie Joosse har båda barn på förskolan och har lagt ner många timmar på att granska leksaker, leta märkningar, kontrollera med tillverkare eller på nätet. Uppskattningsvis har de sållat ut en tredjedel av de gamla leksakerna.
– Vi är oroliga för hälsoeffekter av mjukgörare till exempel, säger Sara Overud Wissman. Man har sett att lagstiftningen inte räcker till på det här området utan vi måste gå längre än vad som är godkänt att säljas. Det finns otroligt mycket leksaker som rent av är skadliga men som ändå får säljas.
– Nu gäller det att gå igenom varenda liten grej. Se om den är okej, se om den är märkt och om det är bra plast. Det är mycket jobb, säger Sofie Joosse.
Det krävs kunskap och tid för att rensa ut giftiga produkter. Förskolan Solstugan har tagit bort tryckimpregnerat virke, plasttallrikar med bisfenol och man ska nu byta ut vaxdukarna mot sådana utan mjukgörare.
Detektivarbete
– Det är lite detektivarbete faktiskt, säger Sofie Joosse. Det finns mycket leksaker som inte är märkta. Då får man använda lite ”plastvett”. Man känner och luktar. Luktar det väldigt mycket plast då kan man misstänka att det avger mycket kemikalier.
– Man kan känna om de är mjuka och har en fet yta. Det är inte heller så bra. Ofta är leksakerna märkta och då kan man göra detektivjobb på webben. Företag är skyldiga att lämna information om leksakerna innehåller dåliga saker.
Föräldrarna är oroliga att kemikalierna påverkar barnen.
– Jag tror det påverker dem mycket. Det påverkar barn mer än vuxna människor. De utvecklas och det är då kemikalier gör störst skada, säger Sofie Joosse.
Kopplas till sjukdomar
Kemikalierna sprids i luften och fastnar i dammet som barnen får i sig. Barnen är förstås extra känsliga. Det handlar om tusentals otestade kemikaler som finns i en massa vardagsprodukter. Plast, textilier, byggmaterial och elektronik innehåller till exempel flamskyddsmedel och mjukgörare.
I maten finns bekämpningsmedel. En sammanställning som WHO nu gjort av 10 års forskning visar att hormonstörande ämnen är en bidragande orsak till flera folksjukdomar.
Svårt bli helt giftfri
Förskolan har bara kommit en bit på väg, för det finns mycket kvar av undersöka och rensa ut. Plastmattorna på golvet till exempel kan innehålla upp till en tredjedel giftiga mjukgörare, ftalater.
– Helst skulle vi vilja byta ut plastmattorna mot trä eller linoleumgolv, säger Sara Overud Wissman.
Men är det rimligt att ni som föräldrar måste ha koll på om miljön är giftfri?
– Nej, det borde vara nånting man kan utgå ifrån, att den miljö där vi sätter våra barn där kan dom vara trygga.
Värre är man trott
Helt giftfri kommer barnens miljö aldrig att bli, men arbetet att rensa ut giftiga saker har givit Sofie och Sara en ordentlig tankeställare.
– Jag tycker att det är mycket värre än vad jag trodde. Jag litade ganska mycket på många saker innan jag började kolla närmare på det här, säger Sara Overud Wissman.