Ny utredning: Psykisk misshandel kan bli eget brott

Publicerad

Psykisk misshandel kan bli ett eget brott. Det föreslås i en utredning som lämnades över till justitieminister Morgan Johansson (S) på torsdagen.

– Här finns det en lucka som vi måste täppa till, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Psykisk misshandel handlar till exempel om upprepade förolämpningar, kontrollerande beteenden eller nedvärderande behandling som sker över tid.

Det finns redan nu möjlighet att döma någon för psykiskt våld inom ramen för brott som till exempel olaga tvång, ofredande och förolämpning.

Men utredningen menar att möjligheten att döma någon för psykiskt våld behöver stärkas. Därför föreslås att psykisk misshandel införs som ett särskilt brott. Straffet ska vara fängelse i lägst 14 dagar och högst fyra år.

Kontroll

Utredningen lyfter fram att psykiskt våld är vanligt förekommande och att det i nära relationer är vanligare att drabbas av psykiskt våld än av fysiskt våld.

– Om det handlar om mäns våld mot kvinnor kan det ju handla om att mannen tar kontroll över ekonomin helt och hållet så att man inte får mer än fickpengar. Den typen av kontrollerande beteenden, kränkningar, ska då kunna fångas av den här lagparagrafen, säger Morgan Johansson.

Viktig markering

I Danmark, Norge och Finland finns redan liknande lagstiftningar. Om psykisk misshandel blir ett eget brott även i Sverige så vore det en viktig markering. Det menar advokaten Madeleine Skaarnes, som länge arbetat med fall om våld i nära relationer. I dag tas psykisk misshandel inte på lika stort allvar som fysisk misshandel eller sexuellt våld och det leder sällan till åtal, menar hon.

– Du kan sitta och ha ett långt förhör om detaljer om hur du blivit utsatt för fysiskt eller sexuellt våld. Men det psykiska läggs lite åt sidan, när det kommer till hur man blivit nedtryckt och hur man blivit begränsad i sin tillvaro.

– Man har kanske till exempel inte fått gå i skolan eller gå klart sin utbildning, eller i bland kanske inte fått arbeta, säger Madeleine Skaarnes.

Utredningen ska nu skickas på remiss och ett nytt förslag kan lämnas till regeringen nästa år.

Blir du eller någon du känner utsatt för våld i nära relationer? Här finns stöd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.