Enligt gällande regler krävs en särskild prövning samt läkarintyg för att utfärda körkortstillstånd vid adhd, autism och liknande tillstånd.
Men nu vill regeringen slopa kravet på läkarintyg för personer med vissa typer av NPF-diagnoser och därmed förenkla resan till körkortet.
– Just intygskravet när det gäller adhd-diagnoser, det förefaller inte vara ändamålsenligt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till SVT Nyheter.
”En explosion av diagnosticering”
Idag diagnostiseras allt fler med adhd eller autism. Till skillnad från tidigare har medparten lätta till måttliga symptom som inte påverkar körförmågan.
– Det har skett en explosion av diagnosticering av barn inom de här grupperna. Vi ser att det här har påverkar den administrativa bördan inom barn och ungdomspsykiatrin, säger Jonas Nilsson på barn- och ungdomspsykiatriföreningen.
Redan i våras uppmärksammade barn- och ungdomspsykiatriföreningen Transportsstyrelsen om att man idag beräknar att mellan 10 och 15 procent av alla ungdomar får diagnoser. Vilket innebär att det kan behövas upp till 50 000 inom de närmsta fem åren.
– Vi ser att för lätta till måttliga tillstånd inom framförallt adhd men även autism, att det kanske inte behövs skrivas specifika intyg runt det här, säger Jonas Nilsson.
Vill stävja oseriösa aktörer
Men regeringen vill inte bara underlätta för psykiatrin, de vill även stävja vad man kallar en oseriös bransch av privata läkare som skriver ut dessa typer av intyg.
– Vi har fått en intygsindustri, ett kort videosamtal, man får ett intyg, man betalar kanske 1500 kronor och så får man express lyx-paket hos de här privata aktörerna. Det framstår inte som särskilt seriöst. Det visar att något är skevt i det här systemet och vi måste hitta en bättre ordning och det är därför vi ger det här uppdraget nu, säger Jakob Forssmed (KD).