kor som hoppar, en bonde i en ladugård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bonden Göran Olofssons åsikter om slopad betesrätt. Foto: Berno Jonsson, SVT

Förslag om att slopa grönbeteskrav: ”Hämmar utvecklingen för svensk mjölkproduktion”

Publicerad

Slopat beteskrav för kor i lösdrift, det föreslår regeringens utredare Elisabeth Nilsson.

– Konkurrenskraften inom mjölkproduktionen är inte tillräckligt bra, det blir färre och färre mjölkföretag, säger hon på en presskonferens med landsbygdsminister Peter Kullgren.

Mjölkproducenterna ska själva få bestämma när och om deras djur ska gå på grönbete, enligt förslaget.

Sedan 1988 har mjölkkornas rätt till sommarbete varit skyddat enligt lag. En lag som kallats för Astrid Lindgren-lagen, eftersom att författaren var mycket drivande i frågan om kornas rättigheter.

Men nu föreslår regeringens utredare att slopa betesrätten för en betydligt mindre sträng reglering, eftersom att kravet kan ”hindra en nödvändig utveckling av svensk mjölkproduktion”.

– Djurskyddslagstiftningen innebär högre kostnader i vissa fall som man inte i alla fall får ut på marknaden. Det blir allt färre mjölkföretag. Färre mjölkkor, mindre mjölk och färre mjölkgårdar, säger regeringens utredare Elisabeth Nilsson.

Får bestämma själva

Elisabeth Nilsson menar att Sverige är det enda landet i världen som har en så pass sträng lagstiftning kring kornas grönbete.

– Det är viktigt att fortsätta med god djurhållning. Sverige och grannländerna ligger i en särklass för sig, det är fantastiska siffror, säger hon.

Det nya förslaget innebär att bönderna själva får bestämma om man vill låta korna gå på grönbete.

– Många kommer att fortsätta att ha djuren ute på bete, andra inte, säger Elisabeth Nilsson.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger nej till slopat beteskrav. Anna-Caren Sätherberg, socialdemokratisk talesperson, kallar förslaget ”befängt och osvenskt”.

”Korna ska självklart ha rätt till grönbete. Det är helt avgörande för att de ska må bra. Jag förutsätter att regeringen inte går vidare med att slopa betesrätten och riva upp Astrid Lindgren-lagen”, skriver hon på X.

”Kan bli tvärtom”

Klart står att frågan väcker starka känslor. Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall tror att förslaget om slopad betesrätt snarare riskerar bidra till att svenska hushåll köper mindre mjölk, eftersom att många värnar om djurskyddet och mjölkkornas rätt till grönbete.

– Utredningen verkar inte befinna sig i 2024 där vi har en klimatkris och behöver värna om den biologiska mångfalden. Snarare attackerar den de värdena som egentligen finns i dag, säger hon.

Hur kan man öka lönsamheten för mjölkbönderna, enligt er?

– Det finns redan i dag en betesmarksersättning, den skulle man kunna höja, säger Beatrice Rindevall.

– Vi är ganska chockade över det här förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.