Betesrätten infördes 1988 efter en kampanj där den folkkära författaren Astrid Lindgren spelade en viktig roll. Mjölkkor, men inte tjurar, ska enligt bestämmelserna ha tillgång till bete utomhus minst sex timmar per dygn under sommaren.
Frågan om att lätta på regelverket har diskuterats i flera år men har aktualiserats igen med anledning av regeringens utredning ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”, planerad att presenteras den 30 juni.
Redan i direktiven tas betesrätten upp som ett exempel på hur Sverige sticker ut internationellt.
Parallellt pågår en studie av hur nötkreatur påverkas av att inte släppas ut på sommaren, vilket gårdar i flera län provade i fjol. Resultatet ska publiceras senare i år.
Professorn kritisk
Enligt uppgifter till DN så handlar alltså diskussioner inom ramen för utredningen nu om att ta bort betesrätten för mjölkkor som går fritt inomhus, något som väckt kritik från både forskare och aktivister.
– Det här är en del av den svenska djurskyddslagen som är ganska central. Vi vet genom mängder av forskning att kor mår bra av att komma ut på bete, säger, Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.
Ministern duckar
Lantbruksminister Peter Kullgren (KD) vill inte kommentera DN:s uppgifter.
”Utredningen pågår fortfarande och jag vill inte spekulera i vilka förslag som utredaren kommer lägga. Uppdraget från regeringen är att föreslå åtgärder för att stärka svenska bönders konkurrensförutsättningar, med bibehållna högt ställda djurhållningskrav”, skriver han till SVT Nyheter.
Det finns även de som ser positivt på en förändring. Hör lantbrukare Joakim Borgs syn på saken i klippet ovan.