Utredaren Gunnar Larsson presenterade under onsdagen en rad förslag, med avsikten att lösa problemen med matchfixning och stärka arbetet mot olicensierat spel, alltså spel från bolag som inte har licens att bedriva verksamhet i Sverige.
När det kommer till illegalt spel föreslår man att spellagen till skillnad från i dag ska tillämpas på alla onlinespelare som befinner sig i landet och har möjlighet att delta i ett spel.
– Vi föreslår en grundläggande förändring utav spellagens själva tillämpningsområde, och det är ganska ingripande, säger Gunnar Larsson.
Andra förslag är att främjandeförbudet ska användas för att få betaltjänstleverantörer att blockera betalningar, att Spelinspektionen ska få köpa speltjänster online under dold identitet samt ökad myndighetssamverkan mellan framförallt Spelinspektionen och Skattverket.
”Fler fall kan upptäckas”
Förslagen är även många när det kommer till att stärka arbetet mot matchfixning:
- Nytt uppdrag till Spelinspektionen, att fungera som ”ett nav” i ett nytt informationssystem för samverkan mellan myndigheter, spelbolagen, övriga klubbar och parter. För delning av information om misstänkt matchfixning.
- Licensinnehavarna ska bistå idrottsförbunden vid kontroll av vadhållningsförbudet.
- Skyldigheter för spelbolagen att lämna ut uppgifter till Polisen.
- Krav på den som tillhandahåller spel i Sverige att vara del i internationellt utbyte av information.
– Vår uppfattning är att det vi föreslår kommer bidra till att fler fall av matchfixning kan upptäckas. Vi tror också att spelbolagen i ökad omfattning själva kan stoppa spel, säger Gunnar Larsson.
Nyligen beslutade polisen av resursskäl att pausa den specialgrupp som arbetar mot idrottsrelaterad brottslighet, något den ansvariga ministern fick en fråga om på pressträffen.
– Med dagens underlag har vi möjlighet att intensifiera arbetet, både vad gäller myndighetsstyrning och koordinering mellan myndigheterna, och vi avser att göra det som krävs för att vi ska få ett effektivare arbete, säger Ardalan Shekarabi.