• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det behövs fler kriminalvårdare, säger Liberalernas Johan Persson. Foto: Anders Wiklund / TT, Johan Nilsson / TT

Förslaget: 335 miljoner till Kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

I regeringens vårändringsbudet för 2019 som förhandlats fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna föreslås att anslaget till Kriminalvården ska öka med 335 miljoner i år.

– Svensk kriminalvård är satt under ganska stark press till följd av att allt fler döms, och döms till längre fängelsestraff. Så det börjar bli fullt både på anstalter och häkten, säger Johan Pehrson (L) ekonomisk-politisk talesperson till SVT Nyheter.

230 miljoner ska täcka utgifter för transporter, en uppgift som Kriminalvården tagit över från polisen. 105 miljoner ska gå till att anställa mer personal.

– Våra häkten och fängelser går på högtryck med tanke på den starka tillströmningen av nyintagna, därför behöver de bemannas upp, säger Johan Pehrson.

Anslagsökning på cirka fyra procent

I dag har Kriminalvården en budget på nio miljarder kronor. Ytterligare 335 miljoner i år innebär en anslagsökning på cirka fyra procent. Men Liberalerna tror inte att det kommer att räcka framöver när behovet av fängelseplatser nu ökar.

– Vi behöver återkomma redan i budgeten för 2020 med ytterligare tillskott för att behovet av investeringar, inte minst långsiktigt på helt nya anstaltsplatser, är stora. Kriminalvården vill ju själv sätta igång att tillskapa ett par tusen nya platser, säger Johan Pehrson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.