I grund och botten säger Lucas Nilsson att frågan om gårdsförsäljning inte handlar så mycket om gårdsförsäljningen i sig utan om Systembolagets alkoholmonopol.
– Vi har ett undantag i EU-rätten att vi får ha ett alkoholmonopol i Sverige, förutsatt att det är just ett monopol. Med gårdsförsäljning tillåter man andra aktörer att sälja alkohol till kund det innebär i grund och botten att systembolaget monopol kommer att hotas.
Även om gårdsförsäljning bara skulle utgöra en promille av alkoholförsäljningen i Sverige ser Lucas Nilsson stora problem med det på sikt.
– Det jag ser framför mig är exakt det som den europeiska alkoholindustrin faktiskt varit öppna med att säga, att de kommer dra Sverige inför EU-domstol. Där de kommer säga, här är en kanal där svenska producenter får sälja direkt till kund men vi får inte sälja direkt till kund, det är diskriminering.
Det skulle enligt Lucas Nilsson då kunna leda till att EU-domstolen beslutar att Sverige inte längre får ha kvar det alkoholmonopol som Systembolaget har. Något han säger skulle kunna leda till att alkohol säljs i Sverige på ett oönskat sätt.
Välkomnas på andra håll
Sara Sundquist, generalsekreterare för Sveriges producenter av alkoholdrycker, ser däremot positivt på förslaget.
– Det låter ju fantastiskt att det här äntligen blir av. Och ligger man i linje med utredningens förslag är det i stort sett ett relativt bra förslag.
Regeringens förslag innebär att försäljningen begränsas till en flaska av producentens produkt till kund och endast ske i samband med ett besök, vilket skulle kunna vara en guidad tur eller visning.
– Det här är inte en butik eller ett snabbköp man får öppna utan det är i samband med ett besök man har möjlighet att sälja en flaska av sin produkt till den gäst som besöker.
Se mer i klippet ovan.