Fallen är de två första av mikrocefali, för små huvuden hos nyfödda, som bekräftats i Sydostasien. Ett tredje fall kunde vid laboratorietester inte kopplas till zikaviruset, meddelar hälsovårdsmyndigheter i Thailand på fredagen enligt AP.
Sedan i januari har 350 fall av zika rapporterats i Thailand, som haft den största ökningen i regionen.
Avråder från elva länder
Amerikanska myndigheter avråder nu gravida kvinnor från att resa till elva länder i regionen: Brunei, Kambodja, Östra Timor, Indonesien, Laos, Malaysia, Maldiverna, Burma, Filippinerna, Thailand och Vietnam.
Zikaviruset har funnits i området i flera år, enligt USA:s center för sjukdomsbekämpning, och en del invånare kan ha blivit immuna mot smittan. Ett antal amerikanska resenärer i området har dock smittats under det senaste året.
WHO uppmanade i ett uttalande på fredagen länder i Sydostasien att ta till skärpta åtgärder mot viruset. Smittan sprids främst genom myggor som är ett stort problem i Thailand eftersom de också sprider bland annat malaria och denguefeber.
Också WHO avråder gravida att resa till områden med pågående zikasmitta.
”Prata med läkare”
Svenska Folkhälsomyndigheten följer situationen noga men ändrar i nuläget inte sin riskbedömning för Thailand.
– Den grundläggande bedömningen är inte annorlunda, då det är svårt att bilda sig en uppfattning av de två fallen. De bekräftar vad vi redan vet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.
Han uppmanar gravida att diskutera igenom riskerna med läkare.
– Man måste fundera igenom riskerna och över om de är acceptabla, säger han och betonar att det rör sig om relativt få fall av Thailandsresenärer som blivit smittade av zikaviruset.
UD:s presskommunikatör Katarina Byrenius Roslund uppmanar resenärer att hålla sig informerade om riskläget via ambassadernas webbplatser, Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten.