Marmorstein i studion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator när hon sammanfattar riksdagårets första partiledardebatt. Foto: SVT

Första partiledardebatten för nya riksdagsåret

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsårets första partiledardebatt präglades av olika syn på var Sverige befinner sig.

Statsministern framhöll ett land som anar ljuset i tunneln medan oppositionspartierna med Andersson i spetsen – tvärtom lyfte ett Sverige ”där svenskarna blivit fattigare än vad de behövt vara”.

En av frågorna som debatterades var sjukvården. Magdalena Andersson (S) anklagade regeringen för att förvärra sjukvårdskrisen. Enligt Andersson väntas det vara tusentals färre anställda i sjukvården i slutet av det här året.

– Det är ett resultat av att Ulf Kristersson valt att sänka skatten för sig själv och andra höginkomsttagare snarare än att satsa på sjukvården, säger Andersson.

Krävde svar om ”sjukvårdskrisen”

Andersson ställde frågan i talarstolen om Kristersson anser att det pågår en sjukvårdskris i Sverige. Kristersson svarade att ”man ska vara varsam med orden”

– Vi hade sjukvårdskris när varenda vårdplats var upptagen under pandemin, sa Kristersson.

– Nu har vi en bra sjukvård med väsentliga brister, och vi jobbar för att lösa precis de bristerna.

Kristersson: Oppositionen splittrad

Ulf Kristersson (M) menade att Tidöpartierna är tydliga med vad de vill åstadkomma – medan oppositionen är splittrad.

– Om vänsteralternativet tar över igen, blir det mer eller mindre kärnkraft, blir det höjda eller sänkta skatter, blir det fortsatt Natomedlemskap eller ska Sverige gå ur igen?

SD-anklagelser om flathet kring antisemitism

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tog upp antisemitismen i Sverige. Problemet finns enligt Åkesson även i flera av riksdagens partier. Han riktade sig särskilt mot Andersson och Socialdemokraterna.

– Är Magdalena Andersson beredd att bilda regering med partier som inte klarar av att hålla gränsen mot antisemitism, undrade Åkesson.

Anderssons svar är att antisemitism inte hör hemma vare sig inom Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Hon välkomnade ”Åkesson ambition att städa ut antisemitismen ur svensk politik”.

– Kanske Åkesson skulle, när han lämnar den här debatten, gå upp till sin trollfabrik, finansierad med skattebetalarnas pengar, och be dem ta julledighet.

Debattregler

Första omgången

Statsministern och partiledaren för det största oppositionspartiet får hålla ett anförande på som längst sju minuter. De andra partiledarna har rätt till anföranden på som längst fem minuter. Det finns ingen möjlighet att svara på det första anförandena.

Andra omgången

Därefter följer en andra omgång med anföranden på längst två minuter där övriga partiledare får svara i en replik på som längst en minut. Svarsduellen pågår totalt max fyra minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.