Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund/TT

Ulf Kristersson får sonderingsuppdrag efter första talmansrundan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsförhandlingarna går bra men kan ta några veckor. Det var M-ledaren Ulf Kristerssons besked när han som förste partiledare kom ut från möte och fika på talmannens kontor. Han har nu fått uppdraget att undersöka möjligheterna att bilda regering.

– Jag vill bilda en regering som samlar, inte splittrar. Det är mitt mål med den processen vi är inne i nu, sa Kristersson på en pressträff.

Riksdagens talman Andreas Norlén ger M-ledaren Ulf Kristersson uppdraget att undersöka möjligheterna att bilda regering. Ett ganska enkelt beslut enligt Norlén, som inte sätter någon deadline för uppdraget utan överlåter beslutet om det till den som väljs till ny talman om en vecka. Norlén har i sonderingsuppdraget heller inte angett vilka partier som ska bilda regering, eller vilka som ska stödja regeringen.

Ulf Kristersson informerade tidigare på måndagen Andreas Norlén om att regeringsförhandlingarna går bra och är omfattande. Förhandlingarna täcker enligt Kristersson allt från det politiska innehållet till ministerposter och positioner i riksdagen.  

– Mitt budskap till talmannen är att allting går bra, men att ingenting är klart förrän allt är klart, sa Kristersson på en pressträff efter mötet. 

Ulf Kristersson säger inte om han siktar på en regering med M, KD och L eller bara med M och KD. I valrörelsen har Kristerssons budskap varit att han vill bilda regering med framförallt med M och KD, men han har samtidigt hållit dörren öppen för L.

– Ingenting har förändrats i min hållning sedan valrörelsen, sa Kristersson på pressträffen.

Senast på söndag kommer han att ge besked om hur M kommer att agera när riksdagen samlas den 26 september, till exempel om talmansposten och hur utskotten ska se ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristersson: ”Förhandlingarna går bra”

Möten med alla förutom Andersson (S)

Under den första talmansrundan samtalade Andreas Norlén enskilt med samtliga partiledare förutom Magdalena Andersson (S), för att ta fram förslag till ny en statsminister. På frågan om en plats i regering svarade Jimmie Åkesson (SD) att han står fast vid samma inställning som han haft hela året. 

– Min utgångspunkt är fortsatt att Sverige skulle må väldigt bra av en majoritetsregering, säger han om varför SD bör sitta i regering.

 Johan Pehrson (L) sa på en pressträff efter sitt möte med talmannen att L fortsatt inte vill att SD ska ingå i en regering.

Ebba Busch (KD) svarade på frågan om hur hon ser på SD:s krav att sitta i regering att hon ser det som ”rimligt ur SD-perspektiv”.

V-ledaren Nooshi Dadgostar sa att V kommer rösta nej till Kristersson som statsminister och göra allt för att mobilisera för en stark opposition, men Dadgostar var fåordig om vad som sagts på mötet med Andreas Norlén. 

– Det som händer i talmansrummet stannar i talmansrummet, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dadgostar (V): ”Kommer rösta nej på Kristersson”

Det här händer nu

Ulf Kristerssons regeringsunderlag med M, KD, L och SD har samlat 176 mandat mot Magdalena Anderssons regeringsunderlag med S, V, MP och C som får 173 mandat.

Processen för regeringsbildning är nu i gång och M-ledaren Ulf Kristersson har fått sonderingsuppdraget av talman Andreas Norlén. Kristersson ska därmed undersöka möjligheterna att bilda regering. Ett underlag enligt den nya riksdagen har pekat ut Kristersson som en sonderingsperson och det var därför ett enkelt beslut att fatta, enligt Andreas Norlén.

I samband med att riksdagen öppnar den 27 september kan talmannen lägga fram sitt förslag på en ny statsminister. Dagen innan ska riksdagen välja vem som efterträder Andreas Norlén om han avgår. I nuläget är det inte klart om det blir en ny talman eller inte.

Magdalena Andersson kommer att leda en övergångsregering fram tills att en ny regering är på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.