Riksdagens försvarsutskott har tagit fram en rapport om huruvida Sveriges försvar blev som riksdagen tänkt sig när det senaste försvarsbeslutet togs 2009.
En slutsats är att förbanden som ska finnas enligt insatsorganisationen, tidigare kallad krigsorganisationen, visserligen finns, men många har inte den bemanning och utrustning som krävs. Det handlar framförallt om arméförbanden.
Förvånad
Av de 50.000 befattningarna i krigsorganisationen är cirka 6.000 inte bemannande. Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) ser det som en allvarlig brist när omvärlden blivit mer otrygg.
– Allt man kan göra för att korta resan för försvaret att komma på fötter borde man ha gjort, säger Widman.
Enligt honom skulle det inte kosta pengar att tillsätta befattningar med befintliga värnpliktsutbildade soldater.
– Jag är förvånad över att man inte bemödat sig om att ur det värnpliktsmagasin vi har fästa namn på papper, säger Widman.
Lösning
Även försvarsutskottets vice ordförande, socialdemokraten Åsa Lindestam, ser bristen som allvarlig. Hon menar dock att regeringen har en lösning på gång i och med att den i höstas återupplivade möjligheten att kalla in värnpliktsutbildade till repövningar. Hon skyller den gamla borgerliga regeringen för det uppkomna läget.
– Vi (S) ville ju ha värnplikten kvar och vi varnade för det här, säger Lindestam.
Moderaten Hans Wallmark medger att det finns hål och brister i försvaret, jämfört med vad riksdagen beslutade om 2009.
– Det här är en indikation om att det fortfarande finns saker och ting att göra. Och det kommer kanske inte som någon hemlighet för någon försvarspolitiker, säger han.
Wallmark ser dock även positiva saker i rapporten. Han pekar på att målsättningen när det gäller hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna är helt uppfyllda och att inställelsetiden för krigsförband har gått från 1-3 år till 1-3 månader.
– Jag tror det är väldigt bra att vi har fått en snabbare och flexiblare organisation. Det som skett i omvärlden den senaste tiden visar hur snabbt det kan gå, säger Wallmark.