Under helgen har Försvarsmakten stärkt sin närvaro på Gotland och flera militära transporter har skickats till ön. Försvarsmakten uppger på måndagsförmiddagen att sex ryska landstigningsfartyg är på väg att lämna Östersjön.
Har resurser och kapacitet
Vid 11-tiden på måndagsförmiddagen befann sig fartygen i höjd med Trelleborg.
– Vi följer rörelser och aktiviteter i vårt närområde och har en bra lägesbild av vad som sker, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.
Enligt henne rör det sig om fartyg som kan frakta fordon, materiel och soldater. Försvaret har enligt Fagerstedt följt fartygen sedan de kom in i Östersjön i förra veckan. Tre av fartygen kommer enligt Försvarsmakten från den ryska Östersjömarinen och tre från den norra marinen.
Det är inte ovanligt att ryska fartyg rör sig i Östersjön, men dessa ska enligt Försvarsmakten ha haft resurser och kapacitet som gör att de avviker. Fartygen ska inte ha kränkt svenskt territorium.
När Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson tidigare under måndagsmorgonen gästade Morgonstudion sa han att det rör sig om ett nytt säkerhetsläge som under flera års tid har försämrats.
Den senaste tidens händelseutveckling, kopplat till krisen mellan väst och Ryssland och den ryska upptrappningen mot Ukraina, har förstärkt den bilden, menar han
– Vi vill kunna vara på plats på militärstrategiskt och operativt viktiga platser och Gotland är en sådan, säger han i Morgonstudion.
”Ska sova gott om nätterna”
På frågan hur allvarligt säkerhetsläget är i Sverige svarar Michael Claesson att det finns anledning att vara vaksam på olika sätt.
– Jag tycker samtidigt att man ska sova gott om nätterna, det är ju bland annat därför som vi gör den här typen av aktiviteter, för att människor ska känna sig trygga och veta om att vi ser och hör, säger han och fortsätter:
– Vi befinner oss under någon form av lågintensivt hot.
Han menar att Sverige skulle försvara sig om vi skulle angripas och betonar att det skulle kosta en angripare ”oerhört mycket” om de försöker att attackera oss.
– Om vi jämför med Krim 2014 uppstod osäkerheter de inledande dagarna vilket gjorde att man inte valde att använda väpnat våld för att försvara sig, det kommer vi att göra, säger Michael Claesson.
Han tror inte att den ökade svenska militära närvaron på Gotland på något sätt kan förvärra säkerhetsläget.