Försvarsministern: Vi måste utgå från våra egna intressen

Uppdaterad
Publicerad

Risken för ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, menar försvarsminister Peter Hultqvist (S). Samtidigt vill han ge ett lugnande besked till oroliga svenskar.

– Vi har koll på läget och följer detta underrättelsemässigt väldigt noga, säger han till SVT.

Det spända säkerhetspolitiska läget har fått det svenska försvaret att genomföra ”beredskapsanpassningar” på flera platser i landet. Under natten mot lördagen anlände soldater och militära fordon till Gotland.

Hultqvist kallar åtgärderna för en markering.

– I ett sådant här läge får man se bredden i det som händer. Ett militärt angrepp mot Sverige kan inte uteslutas och vi vidtar beredskapsåtgärder som vi tycker är rimliga i den situationen för att signalera försvaret av Sverige, säger han till SVT.

Måste se till egna intressen

Försvarsministern vill inte berätta varför man beslutat att omplacera trupperna just nu, men menar likt försvaret att beslutet grundar sig i det spända säkerhetspolitiska läget mellan Ukraina och Ryssland.

– Vad vi har för signaler tänker jag inte gå in på i detalj, men jag kan konstatera att det finns skäl för att vidta vissa typer av åtgärder.

Hur ser du på risken att bli en bricka i Rysslands spel?

– Vad de vill och inte vill är inget jag överblickar. Vi måste ta ställning utifrån våra intressen. Vårt intresse är att markera försvaret av Sverige.

Regelbundna cyberattacker mot Sverige

Under veckan kom rapporter om att flera regeringssajter i Ukraina utsatts för cyberattacker.

Cyberattacker förekommer regelbundet även mot Sverige, menar försvarsministern som betonar att det dock inte rör sig om samma omfattning som i Ukraina.

– Det pågår ungefär 100 000 aktiviteter mot Sverige under ett år. Det här är något man regelmässigt försvarar sig emot och vi jobbar hela tiden med att förstärka försvarsfunktionerna i cybersystemen.

Vad vill du säga till de som känner sig oroliga nu?

– Vi har koll på läget, vi följer detta underrättelsemässigt väldigt noga och vi vidtar militära beredskapsåtgärder och markerar Sveriges suveränitet. Vi verkar också internationellt för att deeskalera situationen.

Pressas om Nato

Den politiska oppositionen har tidigare krävt att Sverige ska uttala en så kallad Natooption och det finns majoritet i riksdagen för ett medlemskap, men enligt Peter Hultqvist är det inte aktuellt.

Hultqvist menar samtidigt att man har ett nära samarbete med andra nationer, som ger regeringen möjligheter att samarbeta militärt.

– Vi har ett 20-tal avtal med andra länder. Samtidigt, om något land blir inblandad i en konflikt, påverkar det hela närområdet. Det blir allas angelägenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.