En konceptbild på den nya generationens ubåt A26 som Försvarsmakten nu får vänta länge på att få hem två stycken av. Foto: Saab AB/TT

Försvarets nya ubåtar försenade – och fem miljarder dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets nya ubåtar blir fem miljarder kronor dyrare och leveransen försenas flera år. Men projektet fortsätter.

– Vi måste ha ubåtskapacitet. Det är helt avgörande, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Försvarets Materielverk, FMV, och försvarskoncernen Saab har nu skrivit ett tilläggsavtal för de två toppmoderna ubåtarna av modell A26.

De beställdes 2015. Kostnaden för staten angavs då vara 8,6 miljarder kronor. Ny kontraktssumma är cirka 14 miljarder, enligt ett pressmeddelande från FMV.

Samtidigt försenas leveransen till Försvarsmakten och kan nu ske tidigast 2028 och 2029. Därmed sker leveransen flera år senare än tänkt.

Försvarsmakten gör nu en konsekvensanalys av hur förseningarna påverkar försvarsförmågan.

Är du inte arg eller bekymrad över att det blivit så här?

– Det är klart att man kan ha många funderingar eller känslor kring detta, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Fördyringar och förseningar i stora utvecklingsprojekt av avancerad försvarsmateriel är, enligt honom, realiteter som måste hanteras.

Inga alternativ

Två orsaker nämns som orsak till fördyringen och förseningen av ubåtsprojektet.

En är att ytterligare utrustning beställts för att höja ubåtarnas förmåga, som torpeder och smygteknik. En annan är att Kockumsvarvets skick i Karlskrona överskattades när Saab köpte det 2014.

Trots konsekvenserna så anser försvarsministern att det är strategiskt viktigt att fullfölja ubåtsprojektet. Han pekar på att ubåtarna blir en oerhört viktig tillgång för försvarets underrättelseinhämtning och bekämpning långt utanför svenskt territorialvatten.

– Det blir ett väldigt modernt ubåtssystem som definitivt håller världsklass, säger han.

Svenskt säkerhetsintresse

Köpet av två ny ubåtar ingår i riksdagens försvarsbeslut från förra hösten. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

– Vi behöver inte ändra i försvarsbeslutet eller genomföra någon omförhandling, säger Hultqvist.

Han uppger att man i försvarsbeslutet tagit höjd för fördyringen och att riksdagen därför inte behöver besluta om nya pengar.

Hultqvist uppger också att de fem miljarder kronorna inte behöver tas från andra delar av försvaret.

Det tror inte Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman på.

– Det finns inga fria fem miljarder som flyter runt i försvarsekonomin. Det kommer självklart att tas från annat håll, säger Widman.

– Nu är det upp till regeringen som gjort den här felbedömningen att hitta finansiering för fördyringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.