Jan-Olof Lind, generaldirektör på Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: UPPDRAG GRANSKNING

SVT avslöjar: FOI i hemligt samarbete med Kina

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har i flera år förhandlat om samarbete med Kina om en programvara som kan användas för massförstörelsevapen – trots EU:s vapenembargo mot diktaturen. Nu har Uppdrag granskning tagit fram dokument som visar att Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, används som front i den kontroversiella affären.

Det handlar om det avancerade datorprogrammet Edge, en kod för att beräkna aerodynamik. Edge är finansierat av Försvarsmakten, men framtaget på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Programmet ska användas till den svenska försvarsindustrins utveckling av stridsflygplan och luftburna vapen, som missiler och robotar.

Privat bulvanföretag

2008 är gruppen kring Edge pressad. Anslagen till FOI krymper och personalen uppmanas att hitta nya kunder utanför den svenska Försvarsmakten. I ett internt dokument, som Uppdrag granskning kan avslöja, framgår det hur det ska gå till.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Att sälja Edge till Kina beskrivs som lösningen för att: ”… trygga Edge och aerodynamikverksamhetens framtid på FOI.” ”Vi föreslår därför att äganderätten till Edge överförs till ett privat bolag”, står det i dokumentet.

Tre nyckelpersoner i Edge-projektet på FOI ska stå för bolaget, något som ska möjliggöra samarbete med:

”… partners som FOI idag har problem att samarbeta med. CAE från Kina är en sådan partner som visat intresse för att vara med och delfinansiera Edge.”

Alltså ett bulvanupplägg, som känns igen från en av de senaste årens största skandaler, ”Saudiaffären”, som avslöjades av Sveriges Radios Ekot 2012.

Men ett samarbete med Kina är uteslutet för FOI, som är en försvarsmyndighet. EU:s 25-åriga vapenembargo mot Kina ska, sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989, stoppa export av krigsmateriel till världens största diktatur.

Och Sveriges officiella hållning är tydlig: Inget samarbete med Kina gällande försvarsmateriel eller försvarsrelaterad forskning. Frågan om samarbete med Kina är också extra känslig på grund av Sveriges mycket nära försvarspolitiska band till USA.

Upplägg med Kungliga Tekniska Högskolan

Planerna på ett privat bolag i kontakterna med Kina stoppas. En av Uppdrag gransknings källor berättar:

– De första planerna på FOI handlade om ett privat bulvanföretag. Men det stoppades, eftersom man inte ville ha FOI-personal direkt kopplat till affären med Kina. Så man ordnade en annan lösning istället, genom KTH, säger källan ”Tomas”.

Interna dokument som Uppdrag granskning tagit del av beskriver varför FOI vill låta KTH agera front och vidarelicensiera Edge. I ett mötesprotoll från FOI står det:

”FOI har för avsikt att låta KTH återlicensiera en begränsad del av Edge med syfte att kunna samarbeta med länder som FOI inte kan eller vill skriva avtal med, t.ex. Kina. Detta är förankrat hos GD, SAAB och FMV.”

”FOI behöver inte förknippas med de länder som KTH tecknar avtal med. Samverkan med dessa sköts av personal på KTH.”

Enligt mötesprotokollet är det högsta ledningen på FOI, den från ”Saudiaffären” hårt kritiserade generaldirektören Jan-Olof Lind, som godkänner upplägget med KTH som front.

Vapenembargo sedan 1989

KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, får alltså licens av FOI att vidareutveckla Edge tillsammans med forskningsinstitutet CAE i Kina – som ägs av landets flygvapenindustri. Det avtal som i sin tur föreslås mellan KTH och CAE rör på papperet civilt forskningssamarbete. Naivt, påpekar expertis för UG och säger att programmet likväl kan användas för militärt bruk.

Sådana exportprodukter måste få klartecken av Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Vapenexport till Kina är dessutom förbjuden i EU sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989. KTH har inte heller sökt tillstånd, och ISP reagerar när det får veta att Edge kan appliceras på bombfällning och missiler, samt att kärnvapenstaten Kina är en möjlig mottagare:

-Det här är en funktionalitet, konstaterar vi, som kan användas i massförstörelseprogram, kopplat till vapenembargon och militär slutanvändning, säger ISP:s tillförordnade gd Jan-Erik Lövgren till UG.

ISP fick inte all information

I Uppdrag granskning framgår att ISP, som FOI hävdar, godkänt export av Edge. Men det har skett innan FOI nämnt att programmet kan beräkna exempelvis bombfällning och innan UG uppmärksammat ISP på att Kina är en tänkt motpart för FOI.

– De borde ha insett att de skulle ha gett mer information, säger ISP-chefen Jan-Erik Lövgren i programmet.

KTH har inte sökt exporttillstånd hos ISP. Rektor Peter Gudmundson hänvisar i stället till klartecken från Saab och Försvarsmakten, som inte prövar sådana tillstånd.

Fakta: ”saudiaffären”

 * Sverige slöt 2005 ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Planer fanns på att upprätta en saudisk anläggning för pansarvärnsrobotar.

 * Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) erbjöd sig agera konsult. För detta ändamål bildades bulvanföretaget SSTI.

 * Ekots avslöjandet av affären 2012 fick stor uppmärksamhet och ledde till försvarsminister Sten Tolgfors avgång. FOI:s gd Jan-Olof Lind fick däremot förlängt förordnande av regeringen.

 * Riksdagens konstitutionsutskott kom i fjol fram till att regeringen inte varit delaktig i bildandet av SSTI. Men delar av KU ansåg att det funnits brister av ”allvarligt slag” i hur försvarsdepartementet följt ärendet.  (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet