Läkemedel mot covid-19 behövs, framförallt för personer med underliggande sjukdomar som ger immunbrist. Det säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.
– Det finns ett stort behov och vi har inte tillgång till alla läkemedel som vi skulle behöva.
Vaccinering är den mest effektiva åtgärden för att hindra smittspridning. Men för att behandla pågående infektion är det just antivirala läkemedel som Paxlovid som sannolikt kommer ha störst betydelse, säger Läkemedelsverkets gruppchef Charlotta Bergquist.
– Det fungerar lite som när man behandlar en antibakteriell infektion med antibiotika. De gör att man kan se till att viruset inte kan föröka sig i kroppen, säger hon.
Finns redan i USA
I USA är Paxlovid redan tillgängligt. Där kan amerikaner få covidpiller ordinerade av sina läkare. Samtidigt pågår utrullningen av det så kallade ”test-to-treat”-programmet där högriskpatienter med covid-symtom kan testa sig och plocka ut coronapiller på apotek.
Strandade förhandlingar
Sverige har inte gjort någon egen beställning av Pfizers covidpiller som i slutet av januari fick grönt ljus av EU:s läkemedelsmyndighet.
Men enligt Socialstyrelsen, som sköter den nationella upphandlingen, är det fortfarande oklart när Sverige får tillgång till läkemedlet.
”När produkten kan bli tillgänglig i vården vet vi inte då avtalsförhandlingarna har utmaningar såväl på EU-nivå som bilateralt. Diskussioner pågår på EU-nivån men det har ännu inte presenterats någon acceptabel lösning”, skriver Susanne Bergman på Socialstyrelsen i ett mejlsvar.
Enligt norska NRK har EU:s förhandlingar med Pfizer pågått sedan november.
Pfizer har återupptagit förhandlingar med Socialstyrelsen
Tidigare har Pfizer fört direkt dialog med Socialstyrelsen för ett eget avtal mellan parterna, men dessa förhandlingar har inte lett någonstans.
På initiativ av Pfizer har nu förhandlingarna återupptagits. Under fredagen fick Socialstyrelsen ett nytt avtalsutkast som de ska granska. Pfizer bekräftar att de har en ny dialog med Socialstyrelsen, men kan inte närmare kommentera den pågående förhandlingen.
Läkemedlet Paxlovid
Paxlovid anses ge stor möjlighet till nya strategier i hanteringen av pandemin, eftersom läkemedlet möjliggör tidig behandling utan att det krävs läkarbesök.
Pfizer uppgav i december att läkemedlet minskat antalet sjukhusinläggningar och dödsfall för personer i riskgrupper med nästan 90 procent, när det gavs inom fem dagar efter symtom. Tabletten ska även fungera mot omikronvarianten.
Bara 0,8 procent av de drygt tusen personer som gavs Paxlovid i EMA:s studie behövde läggas in på sjukhus, jämfört med 6,3 procent i kontrollgruppen. Ingen av dem som fick medicinen avled.
Källa: Läkemedelsverket, TT