M-politikern Delmon Haffos videoattack på torsdagen där han kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll en hora ledde till att han bara ett par timmar efteråt blev av med jobbet på partikansliets avdelning för digitala och sociala medier. Ett oacceptabelt uttalande förstås som egentligen inte kunde leda till något annat än hans uppsägning.
Som skandalen utvecklade sig riskerade den dock ändå att bli en fortsatt svår belastning för partiet. I kölvattnet av den amerikanska valrörelsen där grova påhopp och rena falsarier cirkulerat i valdebatten har också tonen i svenska sociala medier diskuterats flitigt.
Företrädare för partierna har alla varit överens om behovet av ett bättre och mer civiliserat debattklimat på nätet.
Var tvungna att markera
Delmon Haffos uttalande mot socialförsäkringsministern var inte bara oursäktligt och bottenlågt, det kom dessutom i en situation, som gjorde skadan för partiet ännu värre. De politiska motståndarna anklagade genast Moderaterna för en kultur där den här typen av grova oförskämdheter om politiska motståndare florerade.
För partiledningen blev den enda möjliga utvägen att försöka visa att man nu sopar rent ordentligt. Kommunikationschefen Per Nilsson skiljs från sin tjänst. När han rekryterades för några år sedan till partiet pekades han ut som en framtida nyckelfigur. Dessutom sparkas ytterligare en anställd vid avdelningen. Tre medarbetare får varningar.
Därmed hoppas Moderaternas partiledning kunna sätta punkt för den akuta fasen av den här krisen. Om det är tillräckligt återstår att se. Kommer nya avslöjanden om etiska övertramp av partimedlemmar kastas nytt bränsle på den här debatten.
Kanske får en bättre ton?
Oavsett vad kan man konstatera att förtroendet för Moderaterna har fått sig en ordentlig törn av den här skandalen. Partiledaren Anna Kinberg Batra kommer framöver att få ägna mycket tid och kraft åt att försöka visa att Delmon Haffos språkbruket inte är en del av partikulturen.
Det enda goda den här skandalen kan föra med sig är att vi förhoppningsvis får en bättre ton på sociala medier, där konfrontationsninvån är hög och personangreppen många och låga. Kanske får vi där se en förändring nu till det bättre. I alla fall tongivande debattörer lär akta sig för alltför hårda angrepp och tillspetsade attacker. Återstår dock att se hur långvarig denna effekt blir.