Mellan valen 2010 och 2014 fördubblades partiet i valmanskåren. Och efter det senaste riksdagsvalet har uppgången fortsatt, enligt opinionsmätningarna. I somras, när krisen inom Moderaterna var som djupast, toppade Sverigedemokraterna med 20 procent i SVT/Novus väljarbarometer.
Självsäkerheten har förstås varit stor i ett parti som under så lång tid har gått så bra bland väljarna. Ingen beredskap tycks ha funnits för sämre tider.
Men nu kan de alltså vara här.
Backar i opinionen
Sedan Anna Kinberg Batra sparkades som partiledare och Ulf Kristersson utsågs till hennes efterträdare har vinden vänt. Moderaterna har vuxit kraftigt i opinionen och Sverigedemokraterna har backat.
I SVT/Novus väljarbarometer för november minskade Sverigedemokraterna till 16,2 procent. Visserligen en bra bit över valresultatet 2014, men långt ifrån de 25-30 procent som ledande sverigedemokrater tidigare pekat ut som ett mål inför valet nästa år.
Flera faktorer ligger bakom Sverigedemokraternas nedgång. Den viktigaste är att partiet inte längre har monopol på flyktingfrågan. Under många år var Sverigedemokraterna det enda alternativet för väljare som ville se en mer restriktiv asylpolitik. Så är det inte längre.
Skärpt flyktingpolitik
Regeringen har med stöd av Moderaterna och Sverigedemokraterna i riksdagen genomfört en skärpning av utlänningslagen, som i kombination med gränskontroller och ett flyktingavtal mellan EU och Turkiet har lett till en kraftig nedgång av antalet asylsökande i Sverige.
Samtidigt har Moderaterna genomfört en total omsvängning av sin migrationspolitik och ligger nu väldigt nära Sverigedemokraterna i dessa frågor.
Partiledarbytet tidigare i höst gav Moderaterna ökad trovärdighet. Anna Kinberg Batra avsattes och partiet utnämnde Ulf Kristersson till hennes efterträdare.
Flera faktorer
Men Sverigedemokraternas nedgång handlar inte bara om politiken, utan också om de många skandaler och affärer som ständigt tycks plåga partiet. Bara den senaste tiden har en rad sådana uppmärksammade fall uppdagats. Det handlar bland annat om en riksdagsledamot som dömts för förskingring, en annan som åtalats för misshandel och en tredje som avslöjats med ett gravt olämpligt uppträdande under en resa till Ryssland.
Sannolikt har dessa skandaler bidragit till att skrämma bort en del av de väljare som strömmat till partiet de senaste åren. Kärnan i partiet är som regel opåverkad av den typen av affärer, men i takt med att Sverigedemokraterna har växt har nya väljare tillkommit som är mer känsliga för skandaler.
Minskat utrymme
Det är förstås omöjligt att i dag svara på om Sverigedemokraternas nedgång kommer att fortsätta eller om partiet kan vända nedgången före valet i september nästa år.
Vad som talar för en fortsatt nedgång är just att flera andra partier har svängt i flyktingfrågan och att Sverige sedan valet 2014 faktiskt har fått en strängare asylpolitik. Utrymmet i den här frågan har alltså minskat för Sverigedemokraterna.
De ständiga skandalerna gör det också svårare för Jimmie Åkesson att bygga upp förtroendet för partiet och därmed stoppa väljarflykten.
Högt uppsatta sverigedemokrater utesluter inte ett fortsatt opinionsfall under hösten. Nya avslöjanden om affärer med sverigedemokrater inblandade kan också fördjupa nedgången.
Möjligheter att vända
Men det finns samtidigt möjligheter för Jimmie Åkesson att vända opinionen under de tio månader som återstår till valdagen.
Gör allianspartierna upp om en gemensam asylpolitik, som i så fall sannolikt blir betydligt mjukare än Moderaternas, kan ett nytt utrymme uppstå för Sverigedemokraterna. Det samma gäller om Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen skulle komma överens om någon form av amnesti för asylsökande, som fyllt 18 år sedan den nya hårdare utlänningslagen trädde i kraft. Också det kan gynna just Sverigedemokraterna.
Partiets utveckling fram till valet kan alltså delvis avgöras av hur de andra riksdagspartierna agerar. I grunden handlar det dock om att försöka bygga förtroende för det egna partiet.
Räkna inte med sensationer
Sverigedemokraternas politik ligger i allt väsentligt fast. Räkna inte med några större politiska sensationer på landsdagarna denna helg. Partimötet i Norrköping kommer framför allt att bekräfta en politisk inriktning som partiledningen redan beskrivit i olika sammanhang. Det handlar bland annat om strängare krav för medborgarskap och åtgärder för att få asylsökande att återvända till sina hemländer.
Mer avgörande för Sverigedemokraterna blir sannolikt om de egna riksdagsledamöterna kan hålla sig i skinnet fram till valet. Ju närmre valdagen vi kommer, desto kostsammare kan nya skandaler bli för partiet.