Som mest rapporterades 16 000 strömavbrott efter att stormen svepte in över södra Sverige på fredagskvällen. Vid tolvtiden på lördagen var knappt 1000 av Eons kunder utan el.
– Vår förhoppning är att alla kunder ska ha tillbaka strömmen under dagen men eftersom vi inte vet hur många träd som har landat på de här ledningarna får de bedömningarna komma senare, säger Peter Hjalmar på Eon Syd i SVT Nyheter Direkt.
Han berättar att personal på fältet varit i gång sedan klockan sex för att åtgärda strömavbrotten.
- Utifrån det blöta vädret som har varit den senaste tiden har träden stått väldigt ostadigt och de kraftiga vindbyarna har fått träden att ramla över våra elledningar. Det vi behöver göra nu är att hantera och plocka bort träden på ett säkert sätt
De ska också reparera ledningar vilket innebär att komplettera anläggningen med nya delar, stolpar och kraftledningar.
”Många träd som farit runt”
För Trafikverkets del innebär dagen att gå igenom stormens avtryck på järnväg och mindre vägar i Götaland.
– Just nu är vi ute och kollar spår där vi har haft avstängt så att det inte ligger massa träd över kontaktledningar eller kilar sig fast i växlar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
Trafikverket har kontakt med både räddningstjänst och vägentreprenörer för att kontrollera att bilar och tåg kan ta sig fram utan problem.
– Vi har en dialog om det behövs sågas upp träd från vägarna, vi vet att vi har haft många träd som farit runt på mindre vägnät.
SMHI utfärdade en orange varning längst med västkusten och gul varning i hela landet. Störst påverkan har det varit i Skåne, Halland och Blekinge.
Starkaste vindbyn
Den kraftigaste blåsten noterades längst västkusten och i Skåne. Byvinden nådde 20-25 meter per sekund på många platser och som blåsigast var det i Hanö och Falsterbro där högsta byvind låg på över 30 meter per sekund, enligt SMHI.
Flera tåglinjer stängdes av på grund av ovädret, men väntas rulla i gång vid lunchtid igen, enligt Trafikverket.